Çin'deki internet sansürü: 10 yıllık veriler silindi!

Çin ülkedeki dijital baskıyı giderek artırıyor. Çin genelinde 1995 ile 2005 arasındaki bütün internet verileri silindi.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2024 18:33
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2024 18:33
https://www.qha.com.tr/

Dünyada dijital baskı baskımından ilk sırada yer alan Çin yönetimi, baskı araçlarını çeşitlendiriyor. Bu kapsamda ülkede 1995-2005 yılları arasında internette paylaşılan neredeyse tüm içerikler silindi. Çin'de yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformu WeChat'te 22 Mayıs'ta yapılan bir paylaşımda, 1995-2005'te haber siteleri, bloglar, forumlar ve sosyal medya uygulamalarında yayımlanan birçok içeriğin kaldırıldığı öğrenilmişti.

ÇİN, İNTERNETİ DE KONTROL ALTINA ALMAYI AMAÇLIYOR

Paylaşımı yapan Çinli blogger He Ciayan, "Çin'de internet giderek artan bir hızla çöküyor. İnternetin bir hafızası olduğuna inanırdık. Ancak bunun balık hafızası olduğunu bilmiyorduk" ifadelerini kullanmıştı. ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın (NYT) aktardığına göre bloggerın gönderisi yayımlandıktan kısa süre sonra sansürlendi. 

NYT MUHABİRİ Lİ YUAN, ÇİN'İN İNTERNET DÜNYASINA ODAKLANDI

New York şehrinde yaşayan ve Çin'le ilgili gelişmeleri takip eden NYT muhabiri Li Yuan ise içeriklerin son durumunu öğrenmek için yaptığı araştırmanın sonucunu 5 Haziran 2024 tarihinde yayımladı. Li Yuan, Çin'in en çok kullanılan arama motoru Baidu aracılığıyla 1995-2005'te yayımlanan içeriklerin ne kadarına ulaşabileceğini denedi. 

NEREDEYSE HER ŞEY SİLİNMİŞ

Yapılan araştırmada Li Yuan, Çin'in tanınmış iş insanlarından Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, ülkenin bilişim devlerinden Tencent'in CEO'su Pony Ma ve Lenovo'nun kurucusu Liu Chuanzhi'yle ilgili içerikleri arattığını fakat Jack Ma için yaptığı aramalarda hiçbir sonuca ulaşamadığını, Pony Ma için üç içeriğe eriştiğini, Liu Chuanzhi'yle ilgiliyse yedi sonuçla karşılaştığını kaydetti. 

ÇİN LİDERİ Şİ CİNPİNG İLE İLGİLİ HİÇBİR ŞEY YOK

Li Yuan ayrıca arama motoru üzerinden söz konusu dönemlerde Çin lideri Şi Cinping ile ilgili hiçbir içeriğe ulaşamadığına dikkat çekti. Ayrıca 2008'deki Siçuan depremiyle ilgili içerikleri aradığındaysa sadece resmi açıklamaların yer aldığı sonuçlara erişebildiğini belirtten Li Yuan, Çin'de internetin gittikçe küçüldüğüne de işaret etti.

Resmi rakamlara göre Çin'de geçen yıl itibarıyla toplamda 3.9 milyon internet sitesi var. Bu sayı 2017'de 5.3 milyondu.