Çin, ABD’nin 5 savunma şirketine yaptırım uyguladı

Çin, Tayvan’a silah sattığı gerekçesiyle ABD’nin 5 savunma şirketine yaptırım uyguladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2024 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2024 15:06
https://www.qha.com.tr/

Tayvan'daki kritik cumhurbaşkanı seçimi yaklaşırken, Çin'in ülke üzerindeki baskısı artıyor. Bu kapsamda Çin'in Tayvan üzerindeki etkisinden korktuğu ABD'ye yönelik tutumu da sertleşiyor. Çin, Tayvan’a silah sattığı gerekçesiyle ABD’nin 5 savunma şirketine yaptırım uyguladı.

5 ABD SAVUNMA ŞİRKETİNE YAPTIRIM

Çin Dışişleri Bakanlığı, 7 Ocak 2024 tarihinde konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, Çin'in ABD'nin Tayvan'a yaptığı son silah satışlarına tepki olarak beş ABD askeri üreticisine yaptırım uygulayacağı bildirildi.

ÇİN ABD'NİN SİLAH SATIŞINDAN RAHATSIZ

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son silah satışlarının Çin'in egemenliğini ve güvenlik çıkarlarını ciddi şekilde baltaladığı ve Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı ciddi şekilde tehlikeye attığı belirtildi. 

YAPTIRIM UYGULANAN ŞİRKETLER

Çin'in yaptırım uyguladığı şirketler ise; BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat ve Data Link Solutions olarak sıralandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Aralık 2023'te Tayvan'ın taktik bilgi sistemlerinin korunmasına yardımcı olacak 300 milyon dolarlık ekipman satışını onaylamıştı.