Çin ABD ile nükleer silah görüşmelerini askıya aldı

Çin, Vaşington'ın Tayvan'a silah satış programı nedeniyle ABD ile nükleer silah görüşmelerini askıya aldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2024 20:48
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2024 20:48
https://www.qha.com.tr/

Çin, uzun zamandır kendi toprağı olduğunu iddia ettiği ve Vaşington'a bağlı olarak demokratik bir şekilde yönetilen Tayvan'a silah satışını protesto etmek amacıyla, 17 Temmuz 2024 tarihinde ABD ile silah kontrolü ve nükleer silahların yayılmasına ilişkin görüşmeleri askıya aldı.

ABD'NİN TAYVAN'A YAPTIĞI SON SİLAH SATIŞI

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, ABD'nin Tayvan'a yaptığı son silah satışlarının iki taraf arasındaki silah kontrolü istişarelerinin devamı için siyasi atmosferi ciddi şekilde baltaladığını belirterek, Çin ile ABD arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde, nükleer silahlarla ilgili erken dönem görüşmelerini durdurduğunu bildirdi. 

"MÜZAKERELERİ ASKIYA ALMA KARARI ALDI"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian ise "ABD, Tayvan'a silah satışını sürdürdü ve Çin'in temel çıkarlarına ciddi şekilde zarar veren ve siyasi karşılıklı güveni zedeleyen bir dizi olumsuz eylemde bulundu. Bu nedenle Çin, ABD ile silah kontrolü ve yayılmanın önlenmesi konusunda yeni bir müzakere turuna ilişkin müzakereleri askıya alma kararı aldı" ifadelerini kullandı.

VAŞİNGTON İSE ÇİN'İN MÜZAKERELERİ DURDURMASINI ELEŞTİRDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çin, ikili ilişkilerde başka zorluklar varken silah kontrolü konusunda angajmanın devam edemeyeceğini ileri sürerek Rusya'nın yolunu izlemeyi seçti. Bu yaklaşımın stratejik istikrarı baltaladığını düşünüyoruz. Silahlanma yarışı dinamiklerinin riskini artırıyor" dedi.

TAYVAN'A 500 MİLYON DOLARLIK DIŞ ASKERİ FİNANSMAN İLE 2 MİLYAR DOLARLIK KREDİ

ABD, Tayvan'ın başlıca uluslararası ortağı ve en büyük silah tedarikçisi konumunda. Haziran ayında ABD Temsilciler Meclisi, Çin'e karşı askeri caydırıcılığı güçlendirmek için Tayvan'a 500 milyon dolarlık dış askeri finansman ile 2 milyar dolarlık kredi ve kredi garantisi vermişti. ABD ayrıca Tayvan'ın F-16 savaş uçakları için 300 milyon dolarlık yedek ve onarım parçasını da onaylamıştı.

ÇİN'DE NÜKLEER CEPHANELİK ARTIYOR

ABD Savunma Bakanlığı, geçen yıl ekim ayında Kongre tarafından onaylanan bir raporda, Çin'in nükleer cephaneliğini ABD'nin tahmin ettiğinden daha hızlı geliştirdiğini bildirmişti. Ayrıca Çin'in Mayıs 2023 itibarıyla 500'den fazla operasyonel nükleer savaş başlığına sahip olduğu ve 2030 yılına kadar bu sayının binden fazla olmasının muhtemel olduğu belirtilmişti.