Çek Cumhuriyeti'nden Rus propagandasına karşı önlem

Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Rusya ve diğer ülkelerin siyasi propagandasıyla mücadele edecek özel bir birim kuracak.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2016 18:05
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 18:05
https://www.qha.com.tr/

Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Rus propagandasıyla mücadele etmek için özel bir birim oluşturuyor.

Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Milan Chovanec, NATO Askeri Komitesi Başkanı General Peter Paul ile yaptığı buluşma sırasında da yakın zamanda Rusya ve diğer ülkelerin siyasi propagandasıyla mücadele edecek olan özel bir birimin kurulacağını bildirdi.

Özel birim vatandaşları yanıltmak ve kamuoyunun oluşumunu etkileyen kasıtlı yayılmış asılsız bilgilerle mücadele edecek. Ayrıca birim yerel yetkililere asılsız haberlerin yayılması ile mücadele etmeyi de öğretecek.

Buluşma sırasında Poul, propagandanın insanlar arasında panik ve korku tohumları ekmeyi amaçladığını vurguladı. Chovanec çalışmalar sayesinde devletin vatandaşlarının doğru bilgiye erişimini sağlayabileceğini kaydetti.

Söz konusu birimlerin İçişleri Bakanlığı ile Çek Cumhuriyetinin diğer devlet organları bünyesinde oluşturulacağı bildirildi.

Daha önce, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nin 11 Ekim, Pazartesi günü kabul ettiği kararında Rus hükümetinin Avrupa değerlerini yok etmeyi hedefleyen bir propaganda yürüttüğü kaydedilmişti. Kremlin'in Avrupa Birliği'ndeki tek tek gazetecileri ve siyasetçileri hedef aldığı belirtilirken, kararda şu ifadelere yer verilmişti: "Rus hükümeti demokratik değerlere saldırmak, Avrupa'yı bölmek, Rusya'da destek toplamak ve Avrupa Birliği'nin doğu komşuluğunda başarısız devletlerin olduğu intibasını uyandırmak için düşünce kuruluşları, (Russia Today gibi) çok dilli televizyon kanalları, sözde haber ajansları, sosyal medya ve internet trolleri gibi geniş bir araç yelpazesini saldırgan bir tarzda devreye sokuyor.”