Çavuşoğlu: Rusya'ya yaptırımların, Türkiye üzerinden delinmesine izin vermiyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'de temaslarını sürdürüyor. Çavuşoğlu ve Blinken ortak basın toplantısı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2023 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2023 14:32
https://www.qha.com.tr/

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken bugün Ankara'da ortak basın açıklaması yaptı. Göreve başladığından bu yana ilk resmi Türkiye ziyaretini gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı, Çavuşoğlu ile görüşme sonrası Anıtkabir’i ziyaret etti.

ABD'NİN YPG'YE DESTEĞİ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Askeri ilişkilerimiz stratejik ortaklığımızın önemli boyutlarından biri. Tek taraflı uyaptırımlar nedeniyle savunma sanayiimizde zorluklarla karşılaşıyoruz. F-16 talebimizle ilgili son durumu da ele aldık. ABD yöneitmi talebimize güçlü destek veriyor. Bu konuda Kongre'ye resmi bildirimin bir an önce yapılmasını arzu ediyoruz. Bu sürecin de süratle tamamlanması her iki tarafın yararınadır. Kongre'de her zaman zorluklar çıkabiliyor. Bazı çevrelerce bu sürecin Kongre'de geciktirilmemesi gerekiyor. Kongre'nin de engelleyici değil destekleyici bir rol üstlenmesini bekliyoruz. Talebimziin karşılanması NATO'nun savunma kabiliyetleri açısından da son derece önemli. Terörle mücadele her zaman ortak gündemimiz. PKK, YPG'ye verilen desteğe ve FETÖnün mevcudiyetine son verilmesi hususundaki beklentilerimizi de bugün vurguladık" ifadelerini kullandı. 

"RUSYA'YA YAPTIRIMLARIN, TÜRKİYE ÜZERİNDEN DELİNMESİNE İZİN VERMİYORUZ"

F-16 konusuna değinen Çavuşoğlu, "ABD'den şartlara bağlanarak F-16 almamız mümkün olmaz, elimizin kolumuzun bağlanmaması lazım" dedi.

Ayrıca Rusya'ya yönelik olarak da Çavuşoğlu, "Türkiye yaptırımlara katılmıyor. Tek taraflı yaptırımlara katılmıyoruz biz. BM tarafından alınan kararlara uyuyoruz elbette. Toplantıda bazı alanlarda nasıl işbirliği yapabileceğimizi de konuştuk. Biz ABD ve AB yaptırımlarının Türkiye üzerinden delinmesine, yaptırımların baypas edilmesine izin vermeyeceğimizi başından beri net bir şekilde söylüyoruz ve izin de vermiyoruz" ifadesini kullandı.

'VİZE TALEBİMİZİ İLETTİK'

Türk vatandaşlarının ABD'ye vize başvuruları sürecinde yaşadığı sıkıntıları dile getiren Çavuşoğlu, "Özellikle vatandaşlarımızın vize başvuru süreçlerinde ciddi bir gecikme var. Altı aya kadar bekleme süreleri var. Hızlandırılması konusunda talebimizi ilettik" ifadelerini kullandı. 

"BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Çavuşoğlu'nun ardından basın mensuplarına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, söze Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili taziye ve destek mesajlarıyla başladı. Washington'un 100 milyon dolar ek destek sağlama kararı aldığını açıkladı. İki ülke arasındaki ilişkilere değinen Blinken, ülkelerin her konuda aynı fikirde olamayacağını belirterek, "Dost ve müttefik olarak yan yana durmaya devam edeceğiz" dedi.

Blinken gelen bir soru üzerine Biden yönetiminin F-16 konusunda Türkiye'yi desteklediğini söyledi. ABD'li bakan "Şu an yönetim olarak desteği sağlamak için çalışmalarınız devam ediyor" dedi. Blinken ayrıca, şu ana kadar Türkiye'nin gerçek güvenlik endişelerini anladıklarını söyleyerek, "Birlikte çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE VE ABD AYNI ZAMANDA ULUSLARARASI TERÖRİZM KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR"

Blinken, "Şu anda Türkiye yeniden inşa açısından uzun bir dönemden geçecek. Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü desteğini anlıyoruz ve destekliyoruz. Ortak güvenlik konularında her zaman yan yanayız. Karadeniz'deki koruma ve Ukrayna kıyılarının korunmasında Montrö çok önemli. ABD, Türkiye'nin uzun süredir NATO üyeliğini takdir etmekte. Finlandiya ve İsveç'in katılımıyla bu müttefiklik daha da güçlenecektir. Türkiye ve ABD aynı zamanda uluslararası terörizm konusundaki çalışmaları devam etmektedir. Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkileri çok önemli. Türkiye'nin NATO'nun içerisinde hava gücü çok önemli. Ortak çıkarlarımız var. Ortak değerler üzerine kurulu ilişkimiz var. Türkiye'de her zaman aynı konuda aynı fikirde olmayabiliriz ancak dost ve müttefik olarak her zaman yanyana durmaya devam edeceğiz. Birbirimizle açık açık konuşabiliyoruz" dedi.

ÇİN, RUSYA'YA SİLAH YARDIMI YAPARSA CİDDİ YAPTIRIMLARLA KARŞILAŞIR

Çin'in Rusya'ya sağladığı silah yardımına ilişkin değelendirmeler yapan Blinken, "Çin ve Rusya konusuna gelirsek, biz endişeliyiz. Çin'in Rusya'ya silah yardımı yapmasından korkuyoruz. Bu şekilde yaptırımların ihlali de söz konusu. Çin bizim anlattığımız riskleri anladı. Diğer ülkeler de aynı şekilde Çin'in Rusya'ya yardım etmeye devam etmesi halinde ciddi yaptırımlar uygulayabileceğini bildirdi" ifadelerini kullandı. 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, daha sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.