"Çalışmalarımın sonuçları ile gurur duyuyorum"

İstifa kararını açıklayan Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, yaptığı açıklamada Başbakanlık görevinde olduğu sürece yaptığı çalışmaları ve istifa kararının nedenlerini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2016 21:41
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2016 21:41
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, bugün 10 Nisan günü  istifa kararını açıkladı. İstifa kararının birkaç nedenden dolayı aldığını bildiren Yatsenyuk, çalışmalarının sonuçları ile gurur duyduğunu belirterek şöyle konuştu:

''Ben Ukrayna Başbakanı görevimden istifa etme kararını aldım. Karar 12 Nisan tarihinde Parlamento onayına sunulacak. İstifa kararımı birkaç nedenden dolayı aldım. Devlette siyasi kriz yapay olarak çıkartıldı, bir kişiyi değiştirme hevesi politikacıları kör etti ve ülkede gerçek değişiklikler yapma iradesini felce uğrattı. Hükümeti değiştirme süreci düşüncesizce yerinde koşuşturmaya dönüştü.  Krizi yaratanlar koşulların rehinesi oldu ve hükümeti, devleti, toplumu, hepimizi rehine yaptı. 

Savaş sırasında idari gücün zayıflamasına izin verilmemeli. İstifadan sonra hemen yeni hükümet kurulmazsa bu kaçınılmaz olur. Petro Poroşenko Bloku Hükümet Başkanlığı görevine Vladimir Groysman’ı aday gösterdi. Politikanın istikrarı ve sürekliliği için her şeyi yaparak, Ukrayna Başbakanlığı görevini teslim etme kararımı açıklıyorum.

Mevcut hükümet Ukrayna tarihinin en iyi hükümetidir. Son iki hükümet – benzersizdir, yeni Ukrayna’nın habercileridir. Dürüstlük ve fedakarlık gösteren tüm meslektaşlara teşekkür ediyorum.  

İki yıl devam eden savaş koşullarında, zor ama doğru reformların uygulanmasında ‘Halk Cephesi’nden meslektaşlarım hükümetimizin temel direği oldular. Verdikleri destekten dolayı onlara teşekkür ediyorum. Benim kararımın desteklenmesini ve hep birlikte ortak çalışmamıza devam edilmesini rica ediyorum. Hükümeti korumanın tek yolu bu olduğundan ‘Halk Cephesi’ koalisyonda kalmaya devam edecektir.

Halkımıza, toplumumuza, aktivistlerimize, gönüllülerimize, herkese sabrınız ve dayanıklılığınız için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bugünden itibaren, sorumluluklarımın hükümet başkanı yetkilerimden daha geniş olduğunu görüyorum. Yeni seçim yasası. Anayasal reform.  Yargı reformu. Yeni hükümetin koalisyon  tarafından kontrolü. Ukrayna’nın uluslararası desteği. Ukrayna’nın AB ve NATO üyeliği. Bunlar planlarımın bir parçası.

Sorunlarımızın özü sadece siyasi değil. Etiktir. Siyaset, ahlakın, bizim etik standartlarımızın bir sonucudur. Haysiyet ve ahlak siyaset kurallarının değişimini gerektiriyorsa, bu kurallar mutlaka bir zaman değişecektir.''

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Şubat ayında, Yatsenyuk’un kabine içinde desteğini kaybettiğini ve bu nedenle istifa etmesi gerektiğini söylemişti.

Poroşenko, yayınladığı açıklamada Yatsenyuk’un istifa etmesi gerektiğini ancak erken seçime gidilmesine karşı olduğunu belirtmişti. Ardından Yatsenyuk ve Kabinesi, Parlamentoda düzenlenen güven oylaması sonucu görevde kalmıştı. Oylamada 194 milletvekilinin 'hayır' oyu kullanmasına rağmen, hükümetin görevden alınması için gereken 226 oya ulaşılamadı.