Büyükelçi Bodnar ve KTMM Başkan Yardımcısı Celal, TBMM Ukrayna Dostluk Grubu ile görüştü

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Elvin Kadirov, TBMM Türkiye-Ukrayna Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 14:28
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilcisi Elvin Kadirov, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türkiye-Ukrayna Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve üyeleriyle ile görüştü.

Görüşmede TBMM Türkiye-Ukrayna Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş ile dostluk grubu üyelerinden İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç yer aldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, konuşmasında Rus esareti altında tutulan siyasi tutsaklara vurgu yaptı. Şu anda Kırım’da 220 siyasi tutsağın bulunduğu belirten Nariman Celal, bu insanlardan 136 tanesinin Kırım Tatarı olduğuna dikkat çekti. Öte yandan Celal, bazı ailelerin mahkumlar hakkında bildirme yapmak istemediğini ifade etti. Celal, bu mahkumların Rusya’nın gerçekleştirdiği işgale ve uyguladığı adaletsizliğe karşı çıkan insanlar olduğunu vurguladı. Aynı zamanda Rusya’da Türk ve Müslüman halka da baskılar yapıldığının altını çizdi. Gerçekleştirilen temaslarda, görüşülen yetkililere bu konuda yardımcı olmalarını istediklerini aktardı. Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a desteklerinden dolayı teşekkürler edern Celal, ayrıca gerçekleşen görüşmede bulunan yetkilileri de Ukrayna’ya davet etti.

AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, 24 Ekim 2024 tarihinde Riga’da gerçekleşecek olan Uluslararası Kırım  Platformu Üçüncü Parlamenterler Zirvesi’ne gideceğini belirtti. Siyasi mahkumların serbest bırakılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çabalarından bahseden Türkeş, bu konuyu tekrardan gündeme getireceklerini ifade etti.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise “Dünyanın neresinde olursa olsun siyasetten dolayı insanların mahkum olmasının karşısındayız.” ifadesini kullanarak Rusya’nın Ukrayna ve Kırım Tatar halkına uyguladığı bu politikayı kınadığını belirtti.

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Temsilcisi Elvin Kadirov da Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ile beraber çalıştıklarını belirtti. Türkiye’den temsilcilerin Ukrayna’ya gelerek Ukrayna ve Kırım Tatar halkıyla görüşmesinin dostluk ilişkilerini güçlendireceğini ve Rusya’nın bu durumu görmesinin gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca acil yardıma ihtiyacı olan siyasi tutsaklardan Tofik Abdulgaziyev ve Amet Süleymanov’a yardımcı olunması için çağrıda bulundu.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da siyasi mahkumların asla terörizmle ilgisi olmadığının altını çizerek, dünyadaki terör ve terörizmin tanımının değişmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Ukrayna’daki Türk iş adamlarının da yaşadığı zorluklara değindi. Türkkan, Kırım Tatarlarının vatanının sadece Kırım olmadığını, Türkiye’nin de onların vatanı olduğunu vurguladı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, NATO Parlamenterler Asamblesi içerisinde Ukrayna NATO Parlamentelerarası Ortak Komitesinde esirlerin çıkarılması hakkında konuşulacağını ifade etti. Rusya’nın büyük bir dezenformasyon çalışması yürüttüğünü belirten Çakırözer, Kırım’da ve Ukrayna sanki savaş ve işgal yokmuşçasına görüntüler yayınlandığını kaydetti. Ayrıca Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarını bu konuda daha aktif bir gündem yaratmaya davet etti.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, konuşmasında Türkiye’nin Ukrayna ve Kırım’daki siyasi tutsak konusunu yakından takip etmesinden ve çalışmalara destek olmasından dolayı teşekkürlerini sundu. İkili ziyaretlerin önemine değinen Bodnar, şu anda Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Türkiye’den giden Kırım Tatar diaspora temsilcilerinin bulunduğunu kaydetti.