Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde, 23 Aralık günü, İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim yerleri inşa etmesine son vermesini isteyen karar tasarısı kabul edildi.
15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nde 14 ülke karar tasarısının lehine oy kullanırken, ABD oylamada kararı veto etmek yerine çekimser kaldı.
İsrail yönetiminin ABD'den tasarının veto edilmesini talep etmesinin ardından tasarı geri çekilmişti. Ancak Malezya, Yeni Zelanda, Senegal ve Venezüella'nın devreye girmesinin ardından karar tasarısı yeniden gündeme alındı.
"İsrail hemen ve tamamen, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere, işgal altındaki Filistin topraklarında tüm yerleşim yeri faaliyetlerini durdurmalı" çağrısı yapılan kararda İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği yeni yerleşim yerleri uluslararasın hukuku ihlâl edilmesi olarak değerlendiliyor ve iki devletli çözümün önünde bir engel olarak nitelendiriliyor.
Kararın ardından İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, "İsrail, BM'deki bu utanç verici İsrail karşıtı kararı reddediyor ve şartlarına uymayacak" dendi.
Açıklamada "Obama yönetimi sadece İsrail'I korumakta başarısız olmakla kalmadı, aynı zamanda BM'deki bu örgütlenmeye perde arkasından destek verdi" dendi.
Açıklamada "İsrail seçilmiş başkan Donald Trump ile çalışmayı dört gözle bekliyor" ifadeleri de yer aldı.
İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği yerleşim yerleri uzun yıllardır uluslararası kamuoyunun tepkisini çekiyor. 2011 yılında benzer bir karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine alınmış, ancak ABD Ortadoğu'daki barış görüşmelerine zarar verir gerekçesiyle tasarıyı veto etmişti.