BM Yerli Halklar Daimi Forumu’nun grup toplantısı yapıldı

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Eskender Bariyev ve Ukrayna Enformasyon Politika Bakan Yardımcısı Emine Ceppar BM Yerli Halklar Daimi Forumu’na katıldılar.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2016 16:48
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2016 16:48
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler Yerli Halklar Daimi Forumu, New York’ta bulunan BM Merkez ofisinde 9-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

Kırım Tatar Halkının Haklarını Koruma Komitesi Koordinatörü Eskender Bariyev, BM Yerli Halklar Daimi Forumu’nun grup toplantısına katıldığını bildirerek, “Toplantıda gündem konuşuldu, yerli halkların genel problemleri ve Forumda tartışılması gereken konular ele alındı” diye bildirdi.

Eskender Bariyev “Sürdürülebilir kalkınma ve konut” adlı raporunu sundu ve yerli halkın sürdürülebilir kalkınması için önemli olan kategorileri özetledi:

Hükümet yerli halkların özyönetim organlarının kurulmasına engel olmamalı ve yasaklamamalıdır Yerli halkların çıkarları doğrultusunda kararların alınması için uygun bir şekilde hükümet organlarında temsil edilmelidir. Toprak, yeraltı ve doğal kaynakları hükümet yetkilileri veya ticari kuruluşlar tarafından sadece yerli halklar ile anlaşarak kullanılabilir. Yerel halkların toprak ve doğal kaynaklarını kullanan ticari kuruşlar, yerel halkların kalkınması için tazminat ödemekle yükümlüdür. Hükümet yerli halkların eğitim alabilmesi için uygun koşullar oluşturmalıdır. Hükümet, yerli halkların tıbbi hizmetler alabilmesi için uygun koşullar oluşturmalı. Anne sağlığının iyileştirlmesi, çocuk ölümlerinin azalması ve doğum için gerekli koşulları yaratmalıdır. Hükümet yerli halkların yaşamıyla ilişkili işletmeleri teşvik etmeli ve geliştirmelidir.