Birleşmiş Milletler Gözlem Misyonu, işgal edilen Kırım'da bu yıl (2017) ağustos ayı ortasından kasım ayı ortasına kadar Rus kolluk kuvvetleri görevlilerinin 49 Kırım Tatarını tutukladığını bildirdi.
BM Ukrayna İnsan Hakları Gözlem Misyonu Başkanı Fiona Fraser, 16 Ağustos-15 Kasım 2017 dönemini kapsayan Ukrayna’daki insan hakları durumu ile ilgili 20. raporunu sunduğu sırada, “Bu insan hakları ihlalleri (en çok) Kırım Tatarlarını etkiliyor. Raporun kapsadığı dönemde 49 Kırım Tatar tutuklandı ve bir süre gözaltında tutuldu.” dedi.
Kırım Tatarlarının evlerinde yapılan aramalardan sonra aşırı (radikal) örgüte üye olmakla suçlanan 10 kişinin tutuklandığını belirten Fraser, tutuklularla dayanışma sergileyen 9 Kırım Tatarının da gözaltına alındığını kaydetti.
Fraser, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararları temelinde Kırım'daki insan hakları durumuyla ilgili olayları gözlemlemeye, belgelemeye ve raporlamaya devam ettiğini de sözlerine ekledi. Bunun yanı sıra BM temsilcisi, sadece Kasım ayında Rus güvenlik güçlerinin Kırım Tatarlarının evinde 18 arama yaptığına dikkat çekti.
Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra yarımadada bağımsız gazeteciler, sivil toplum aktivistleri, Kırım Tatar milli hareketi aktivistleri, Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri ve Rusya’da yasaklı "Hizb-ut Tahrir" örgütü ile ilişkileri bulunduğundan şüphelenilen Kırım Müslümanlarında toplu aramalar arttı.
Uluslararası kuruluşlar, Kırım’ın işgali ve ilhakını yasadışı kabul edip Rusya'nın eylemlerini kınadılar. Batı ülkeleri bir takım ekonomik yaptırımlar uyguladı. Rusya, yarımadayı işgal ettiğini reddediyor ve işgali "tarihi adaletin yeniden sağlanması" olarak nitelendiriyor. Ukrayna Verhovna Radası, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol'ün Rusya tarafından geçici işgalinin başlangıç tarihi olarak ilan etti.