BM: Rusya, Ukrayna tahılı taşıyan gemilerin geçişini kısıtlıyor!

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı bloke ettiğini ve bunu Müşterek Koordinasyon Merkezi'ne bildirdiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2023 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2023 10:59
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya, Ukrayna'daki sivilleri katlederken 22 Ağustos 2022'de imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması'nı bloke ediyor. Türkiye'nin girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezinde (MKM) Rusya tarafından kriz çıkarıldı. Heyet 1 Haziran 2022'de Ukrayna tahılı taşıyan geminin denetimini onaylamadı. 

RUSYA TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINI BLOKE EDİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric günlük basın toplantısında, Tahıl Koridoru Anlaşmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Dujarric anlaşmanın mayıs ayında yavaşladığını vurgulayarak 33 geminin Ukrayna limanlarından hareket ettiğini ve bunun bir ay önceki sevkiyatının yarısı kadar olduğu bilgisini verdi.

Dujarric, "Rusya Federasyonu, amonyak ihracatı gerçekleşmediği sürece Yujnıy/Pivdennıy Limanı'ndaki kayıtları kısıtlayacağını Ortak Koordinasyon Merkezi'ne bildirdi" dedi.

"KARADENİZ TAHIL GİRİŞİMİNİN UYGULANMASINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ"

BM'nin tüm taraflara strateji ve operasyonel önerilerde bulunduğunu belirten Dujarric, "Girişimin devamı ve operasyonların tam olarak tekrar başlaması için taraflarla yoğun irtibatımızı sürdüreceğiz" ifadesine yer verdi. Dujarric, "Karadeniz Tahıl Girişimi'nin uygulanmasının yavaşlatılmasından endişe duyuyoruz" dedi.