Beyaz Saray, BM ve NATO'dan TUSAŞ saldırısına kınama

TUSAŞ’a yönelik terör saldırısına dünya genelinden tepkiler gelmeye devam ediyor. BM, NATO ve Beyaz Saray, dün TUSAŞ’da gerçekleşen hain terör saldırısını kınayan açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 18:04
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin başkenti Ankara'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) Kahramankazan'daki tesislerine 23 Ekim saat 15:26'da bir terör saldırısı düzenlendi. Hain terör saldırısı Türkiye ve dünyadan çeşitli seviyede temsilciler tarafından kınandı.

BM: TÜRK HALKI VE HÜKÛMETİYLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, terör saldırısına ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Guaterres yapmış olduğu açıklamada yaralılara acil şifalar diledi ve "BM, Türk halkı ve hükûmetiyle dayanışma içindedir." ifadesini kullandı. Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yazılı açıklamada bulunan BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da saldırıya ilişkin olarak “Genel Sekreter sivillere yönelik bu saldırıyı kınıyor.” dedi ve Genel Sekreter Guterres'in hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilediğini aktardı.

“NATO TÜRKİYE’NİN YANINDA”

Terör saldırısını kınayan isimler arasında bulunan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, “Ankara'dan gelen ölü ve yaralı haberleri endişe vericidir. NATO, müttefikimiz Türkiye'nin yanındadır. Terörizmin her türlüsünü şiddetle kınıyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz." dedi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Rutte, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısı nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ve dayanışma mesajlarını iletti.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby ise günlük basın brifingine, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısını kınayarak başladı. Danışman Kirvy, “Bu sabah, Türkiye'nin Ankara kentinde meydana gelen korkunç terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek sözlerime başlamak istiyorum. Dualarımız saldırıdan etkilenen herkesle, aileleriyle ve elbette bu zor zamanda Türkiye halkıyla birlikte.” ifadelerinde bulundu.

TUSAŞ TERÖR SALDIRISI

TUSAŞ'ın (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş) Ankara'nın Kahramankazan yerleşkesindeki giriş kapısında toplamda 3 patlama meydana geldi. Güvenlik nedeniyle personelin sığınaklara yönlendirildiği ifade edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 23 Ekim 2024 tarihinde TUSAŞ'a yapılan hain terör saldırısı hakkında soruşturma başlattı. 

Yerlikaya son açıklamasında şehit sayısının 5, yaralı sayısının ise 22 olduğunu bildirdi. Ayrıca Yerlikaya, bölücü terör örgütü PKK'ya işaret ederek, "(TUSAŞ'a terör saldırısı) Büyük ihtimalle PKK'nın yaptığıyla ilgili, değerlendirmemiz bu. Kimlik tespitlerini, diğer delillerin netleşmesiyle bunları paylaşacağız." ifadelerine yer verdi.