BM Kuzey Kore'nin casus uydu fırlatmasını kınadı: Güney Kore anlaşmaları askıya aldı

Kuzey Kore, Putin'in ülkeye uydu yapımına yardımcı olma sözü vermesinden bu yana ilk casus uydusunu uzaya fırlattığını duyurdu. Birleşmiş Milletler (BM) bu durumu kınadı, Güney Kore ise, Eylül 2023 Pyongyang Ortak Deklarasyonu'nun bazı kararlarını askıya aldı.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2023 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2023 16:30
https://www.qha.com.tr/

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen ay gerçekleştirdikleri toplantıda, Putin'in ülkeye uydu yapımına yardımcı olma sözü vermesinden bu yana ilk casus uydusunu uzaya fırlattığını duyurdu.

ABD VE BM KUZEY KORE'Yİ ŞİDDETLE KINADI

Casus uydunun fırlatılmasından hemen sınra BM, ABD ve müttefikleri, Kuzey Kore'nin BM yaptırımlarını bariz bir şekilde ihlal etmesini şiddetle kınadı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kuzey Kore'nin askeri uyduyu fırlatmak için balistik füze teknolojisini kullanmasını şiddetle kınadı ve Kuzey Kore'nin balistik füze teknolojisiyle ilgili Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini bildirdi.

GUTERRES'TAN KUZEY KORE'YE ÇAĞRI Guterres bir kez daha Kuzey Kore'ye, ilgili tüm Güvenlik Konseyi kararları kapsamındaki uluslararası yükümlülüklerine tam olarak uyması ve Kore Yarımadası'nda kalıcı barış ve doğrulanabilir nükleer silahsızlanma hedeflerine ulaşmak için diyaloğu koşulsuz olarak sürdürmesi çağrısında bulundu.

ABD GÜNEY KORE VE JAPINYA'YI KORUYACAK Pentagon'unun açıkladığı bilgiye göre, Pentagon'un Hint-pasifik Güvenlik İşlerinden Sorumlu Sekreter Yardımcısı Ely Ratner, Japonya ve Güney Kore'deki mevkidaşlarıyla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Üç taraf, Kuzey Kore'nin balistik füze teknolojisini kullanma girişimini şiddetle kınadı. Ratner ayrıca ABD'nin Güney Kore ve Japonya'nın savunmasında "genişletilmiş caydırıcılık" konusundaki kararlılığını da yineledi.

3 DEVLET MUTABIK KALDI

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı Kore Yarımadası Barış Müzakereleri Dairesi Başkanı Kim Gun da ABD ve Japonya'dan ilgili yetkililerle telefonda istişarelerde bulundu. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore nükleer meselesiyle ilgili üç ülkenin baş temsilcileri, Güney Kore ve ABD arasındaki yakın işbirliğine dayalı olarak Kuzey Kore'nin yasadışı provokasyonuna karşı gerekli önlemleri almak üzere uluslararası toplumla birlikte çalışma konusunda mutabakata vardı" ifadelerini kullandı.