BM'den 30 yıl aradan sonra Karabağ’a ilk ziyaret

Birleşmiş Milletler (BM) heyeti, Azerbaycan’ın Ermeni işgalinden kurtarılan Karabağ bölgesini 30 yıl aradan sonra ilk kez ziyaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2023 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2023 16:14
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) heyeti, BM’nin Azerbaycan Mukim Koordinatörü Vladanka Andreeva başkanlığında 30 yıl aradan sonra ilk kez 1 Ekim Pazar günü Azerbaycan’ın Karabağ bölgesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

BM: KARABAĞ'DA YAKLAŞIK BİN ERMENİ KALDI

Heyet, Ağdam'dan yola çıkarak Hankendi şehrini ziyaret etti. Ardından yerel halk ile görüşerek sağlık ve eğitim tesisleriyle ilgili durumu inceleyen heyet, yaptığı incelemeler sonucunda Karabağ bölgesinde bin civarında Ermenin kaldığını duyurdu.

19 EYLÜL 2023: KARABAĞ ANTİTERÖR OPERASYONU

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla 19 Eylül 2023 tarihinde bölgedeki Ermeni terör hedeflerine yönelik "Antiterör Operasyonu" başlatıldığını duyurdu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, operasyon kapsamında hedefin, siviller değil askeri hedefler olduğunun altını çizdi.

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yürütülen terörle mücadele tedbirleri kapsamında, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin düzenli uzun süreli ateş noktaları ve askeri tesisleri imha edildi. Operasyona ait ilk görüntülerde; Azerbaycan'ın Ermenistan'a ait TOR Hava Savunma Sistemi'ni ve Karabağ'daki Ermeni güçlerin elektronik harp merkezini imha ettiği tespit edildi.

Azerbaycan'ınn antiterör operasyonu sayesinde Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçı teröristler silah bıraktı ve Karabağ'daki Ermeni yerleşimcilerin bir kısmı bölgeden ayrıldı. Kalmak isteyen Ermeniler için Azerbaycan yönetimi, entegrasyon süreci başlattı. Azerbaycan ordusu, 24 saatlik antiterör operasyonu kapsamında Ağdere'nin tamamını Ermeni işgalinden kurtardı, Hankendi bölgesine doğru ilerledi.