Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilme ihtimali konulu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
RUSYA TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINDA KALACAK MI?
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller yaptığı yazılı açıklamada, "Blinken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rusya'nın, Karadeniz Tahıl Girişimi'ni son tarih olan 17 Temmuz'a kadar yenilememe açıklamaları hakkında görüştü" bilgisini verdi.
Blinken-Guterres görüşmesinde, anlaşmanın gıda güvenliği açısından önemi ve askıya alınmasıyla ithalatçılarda yaratacağı olumsuz etkiler üzerinde konuşulduğu belirtildi.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI NEDİR?
Rusya'nın 24 Şubat 2022'deki topyekun saldırılarının ardından Ukrayna limanlarının abluka altına alınması büyük bir gıda krizine yol açmıştı. İthal edilmeyen Ukrayna tahılları, Afrika ülkelerindeki ve dünyanın pek çok yerindeki gıda güvenliğini riske attı. Birleşmiş Milletler çatısı altında Türkiye'nin girişimleriyle 22 Temmuz 2022 tarihinde Karadeniz Tahıl Anlaşması imzalanarak Ukrayna limanlarından çıkan hububatların emniyetli bir şekilde ithalatı için İstanbul'da denetim sağlanmaya başladı. Rusya her 3 ayda bir uzatılan anlaşmayı sekteye uğratıyor. Son olarak 18 Mart 2023'te uzatılan anlaşmanın süresi 17 Temmuz'da dolacak.