Birleşik Krallık Rusya yaptırımlarını genişletti: 2 Türk şirketi de listede

Birleşik Krallık Maliye Bakanlığı, Rusya ile ticarî faaliyetler içinde bulunduğu gerekçesiyle 42 özel ve tüzel kişiyi yaptırım listesine dahil etti. Açıklanan 42 şirket içerisinde Türkiye'den 2 şirket bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 22:21
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 22:21
https://www.qha.com.tr/

Birleşik Krallık hükûmeti, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak gerçekleştirdiği topyekûn saldırılar ve işgal girişimi nedeniyle Rusya'daki ve Rusya'yla bağlantılı olan çeşitli ülkelerdeki kişi, kurum ve kuruluşlara uyguladığı yaptırımları genişletti.

BİRLEŞİK KRALLIK YENİ RUSYA YAPTIRIMLARINI AÇIKLADI

Birleşik Krallık Maliye Bakanlığı tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, "Yeni hedefler arasında Putin'in gölge filosundaki gemiler, Rusya'nın mali sisteminin kalbinde yer alan kurumlar ve Rusya'nın askeri üretimini destekleyen tedarikçiler yer alıyor." ifadelerine yer verildi.

"Rusya'nın petrol ihracatı, Putin'in Ukrayna'daki yasadışı savaşını finanse etmek için kullandığı en kritik gelir kaynağıdır." tespitine yer verilen açıklamada ayrıca, "Kremlin'in 2023 yılında petrol üretiminden topladığı vergi 8,9 trilyon ruble ya da Rusya'nın toplam federal gelirlerinin yüzde 31'ine denk geliyor. Bugünkü yaptırımlar, Rusya'nın gölge filosu aracılığıyla Birleşik Krallık ve G7 yaptırımlarını atlatma çabalarını sekteye uğratmayı ve maliyetlerini arttırmayı amaçlıyor. Bu yeni yaptırımlar ayrıca Çin, İsrail, Kırgızistan ve Türkiye'de yerleşik kuruluşlar ile Kuzey Kore'den Rusya'ya askerî malzeme taşıyan gemiler de dâhil olmak üzere Rusya'nın ordusuna mühimmat, makine aletleri, mikroelektronik ve lojistik sağlayan tedarikçileri de hedef almaktadır." denildi.

TÜRKİYE'DEN 2 ŞİRKET VAR

Bakanlık, Rusya'yla ticarî faaliyetler içinde bulunduğu gerekçesiyle 2'si Türkiye'den olmak üzere toplam 42 özel ve tüzel kişiyi yaptırım listesine dahil etti. Bakanlığın duyurduğu yeni listede Türkiye'den Bosfor Avrasya İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi ile Egetir Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yer alıyor.

Birleşik Krallık'ın son yaptırım listesinde Çin, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Singapur ve Kırgızistan'dan şirketlere de bulunuyor.

Birleşik Krallık, Rusya'nın Ukrayna'nın anakarasına yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi sonrasında Rusya'ya yönelik yaptırımlarını sürekli olarak genişletiyor.