Birleşik Krallık: Rusya savaş bütçesini artıracak

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, işgalci Rusya'nın savaş harcamalarını yüzde 30'a çıkaracağını ve bu kapsamda 10.8 trilyon rublelik bir savunma bütçesi önerdiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2023 16:32
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tehdit eden işgalci Rusya, 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekûn saldırılarını sürdürüyor. Bir buçuk yıldır işgal girişimini sürdüren Rusya'nın askerleri ülkeyi bir bir terk ederken; sivil halk ise seferberlik ve savaş nedeniyle zorla cepheye sürülüyor ve savaştan  ciddi derecede yara alıyor.

RUSYA, SAVAŞ BÜTÇESİNİ ARTIRIYOR

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı tarafından 1 Ekim 2023'te yayımlanan istihbarat raporunda Rusya'nın savaş harcamalarını artıracağı belirtildi. Bakanlığın raporunda, "Rusya Federasyonu Maliye Bakanlığından muhtemelen sızdırılan belgeler, Rusya'nın savunma harcamalarının 2024 yılında toplam hükumet harcamalarının yaklaşık yüzde 30'a çıkacağını gösteriyor" bilgisi verildi. Rapora göre; Rusya'nın, Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYİH)  yaklaşık yüzde 6'sına denk gelen 2023'e göre yüzde 68'lik bir artış sağlayan 10.8 trilyon rublelik bir savunma bütçesi önerdiğini duyurdu. 

RUSYA TOPYEKUN SALDIRILARINI UZATACAK MI?

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığının raporunda şu ifadelere yer verildi:

"Rusya'nın savunma harcamalarını 2024 yılına kadar bu seviyede tutabilmesi muhtemeldir ancak bu yalnızca daha geniş bir ekonomi sayesinde mümkün olacaktır. Rusya'nın savunma harcamalarının tüm ayrıntıları her zaman gizli tutulmaktadır. Ancak, bu rakamlar Rusya'nın gelecek yıllara hazırlandığını gösteriyor. Bu, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun 27 Eylül 2023'te çatışmanın 2025'te devam etmesine hazır olduğunu belirttiği kamuya açık açıklamalarından sonra gerçekleşti."

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 01 October 2023. Find out more about Defence Intelligence's use of language: https://t.co/lVRP9twVxh ???????? #StandWithUkraine ???????? pic.twitter.com/W5mGtTkasa

— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) October 1, 2023