Birleşik Krallık jetleri, Rusya’yı Karadeniz’de izliyor

Birleşik Krallık, savaş uçaklarının Ukrayna tahılını taşıyan sivil gemileri Rus saldırılardan korumak için Karadeniz’de devriye gezdiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2023 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2023 09:43
https://www.qha.com.tr/

Birleşik Krallık'a ait savaş uçakları, Rus ordusunu Ukrayna limanlarında çıkan ve tahıl taşıyan sivil gemilere saldırmaktan caydırmak için Karadeniz'de devriye geziyor. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığının Karadeniz'deki entegre istihbarat, gözetleme ve keşif operasyonunu yürüttüğünü duyuruldu.

Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisinden yapılan yapılan açıklamada, Rusya’nın Temmuz ayından bu yana Ukrayna’da en az 26 sivil liman tesisine, depoya, siloya ve tahıl asansörüne zarar verdi veya yok ettiğine dikkat çekilerek, “Bu saldırılar doğrudan Ukrayna'nın ihracat kapasitesini üçte bir oranında azalttı ve 1 milyondan fazla insanı bir yıl boyunca beslemeye yetecek kadar tahılın yok olmasına neden oldu.” denildi.

BİRLEŞİK KRALLIK JETLERİ UKRAYNA TAHILINI TAŞIYAN GEMİLERİ KORUYACAK

Açıklamada, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığının Karadeniz'deki entegre istihbarat, gözetleme ve keşif operasyonunun, Karadeniz Tahıl Girişimi'nden çekilmesinin ardından Rusya'nın tahıl taşıyan kargo gemilerine yönelik saldırılarını caydırdığı ifade edildi.

Açıklamada, “Birleşik Krallık, savunmasız insanların ve ekonomilerin Putin'in eylemlerinin etkisiyle başa çıkmalarına yardımcı olma çabalarına öncülük ediyor.” ifadelerine yer verilirken Birleşik Krallık’ın Kasım ayında uluslararası bir gıda güvenliği zirvesi düzenleyeceğini duyuruldu.

Ayrıca açıklamada Rusya'nın saldırılarını caydırmaya yönelik askeri çabaların yanı sıra Birleşik Krallık’ın Cumhurbaşkanı Zelenskıy'nin geçen yıl Kasım ayında Ukrayna tahılını ülkelere göndermek üzere kurulan “Ukrayna'dan Tahıl” girişiminin devam etmesi için Dünya Gıda Programına 3 milyon pound tutarında fon sağlayacağı aktarıldı.