Beylikdüzü Belediyesine skandal ziyaret: Kırım'ın sözde yöneticisi kabul edildi!

Türkiye’nin Kırım’ın işgaline yönelik kararlı tutumuna rağmen Beylikdüzü Belediyesi Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın, Kırım’ın işgalci yönetiminin kontrolündeki sözde Yalta Belediye Başkanı Yanina Pavlenko’yu kabul ettiği öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2023 21:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2023 21:15
https://www.qha.com.tr/

Türkiye, Kırım’daki Rus işgaline tepki gösterse de Kırım'daki işgalci yetkililer, Türkiye'deki kurumlarla işbirliği yapma girişiminde bulunmayı sürdürüyor. Rus işgali altındaki Kırım'ın Yalta kentinin Kremlin kontrolündeki sözde Belediye Başkanı Yanina Pavlenko’nun İstanbul’un Beylikdüzü Belediyesine “resmi” ziyaret düzenlediği ortaya çıktı. Pavlenko, sözde yönetiminin Beylikdüzü Belediyesi ile “kardeşlik anlaşması” imzalamaya hazırlandığını ileri sürdü.

Yalta’nın sözde Belediye Başkanı, işbirlikçi Yanina Pavlenko, bugün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbul Beylikdüzü Belediyesini ziyaret ettiğini duyurdu. İşbirlikçi açıklamasında, "İstanbul'un en güzel ve şirin ilçelerinden Beylikdüzü ile işbirliği ve kardeşliğe hazırlanıyoruz. Faaliyet alanlarını belirledikten sonra anlaşmaları imzalayacağız" ifadelerine yer verdi.

İşgalci yetkilinin paylaştığı resimlere göre, sözde heyet, Beylikdüzü Belediye Başkanı ile bir araya geldi. Ayrıca Pavlenko, iş insanı İskender Duriç ile görüştüğünü belirtti.

TÜRKİYE, KIRIM’IN İŞGALİNE TEPKİ GÖSTERİYOR

Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne destek veren Türkiye, Kırım'daki Rus işgaline başından bu yana tepki gösteriyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı 16 Mart 2023 tarihinde yayımladığı “Kırım’ın Yasa Dışı İlhakının Dokuzuncu Yıldönümü Hakkında” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

"Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu tarafından dokuz yıl önce bugün (16 Mart) düzenlenen gayrimeşru bir referandumla ve uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhak edilmiştir.

İlhakın yıldönümü vesilesiyle, bu durumu tanımadığımızı yineliyor, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz desteği teyit ediyoruz.

Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatar Türklerinin durumu ülkemiz için her zaman önceliklidir. Türkiye, Kırım Tatar soydaşlarımıza tarihi vatanları Kırım’da, kendi kimliklerini muhafaza ederek, güven ve huzur içinde yaşamalarını teminen destek vermeye devam edecektir."

KIRIM’IN RUS İŞGALİ 2014’TEN BERİ DEVAM EDİYOR

Rus askerleri ilk olarak Kırım’a, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Bundan tam dokuz yıl önce, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler, Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

26 Şubat 2014 tari̇hi̇nde Kırım'ın si̇vi̇l halkı, barışçıl şeki̇lde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savundu. Ancak 27 Şubat 2014 sabahında savaş suçlusu Puti̇n, Kırım'ın şi̇ddet kullanılarak i̇şgal edi̇lmesi̇ için harekete geçti. Rütbe i̇şaretleri̇ taşımayan silahlı kişiler, i̇dari̇ bi̇naları kontrol altına aldı. İşgalciler, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri̇ne ait üsleri kuşattıi limanları ve havaalanlarını ele geçi̇rdi̇. Kırım’daki şi̇ddete dayanamayan toplu di̇reni̇ş, maalesef Kırım'ın Rusya tarafından i̇şgali̇ni̇ önleyemedi̇.