Belarus, Wagner'i eğitim kurumu olarak tescilledi!

Kremlin'in ortağı Belarus yönetimi, savaş suçlusu Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nu, eğitim kurumu olarak faaliyet gösteren bir yapı olarak tescil etti.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2023 23:09
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2023 23:09
https://www.qha.com.tr/

Belarus Adalet Bakanlığına bağlı Birleşik Devlet Tüzel Kişiler ve Bireysel Girişimciler Dairesinin, Belarus’a yerleşen Rus paralı asker grubu Wagner’i eğitim kurumu olarak tescillediği ortaya çıktı. Wagner’in tescil kaydı hakkında açıklama olarak, "Diğer gruplara dahil olmayan eğitim türleri" ifadesi kullanıldı. Tescil kaydında Wagner’in sahibi olarak Rusya vatandaşı Maksim Petrov gösterildi.

Rus paralı asker grubu Wagner’in Belarus makamları tarafından tescilinin 4 Ağustos 2023 tarihinde yapıldığı kaydedildi. Wagner’in eğitim kurumu olduğuna dair tescilin adresi olarak, Wagner kampının bulunduğu Osipoviç köyü beyan edildi.

PRİGOJİN’İN DİĞER ŞİRKETİ DE AYNI ADRESE KAYITLI

Aynı adreste tescillenen bir diğer şirketin, Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’e ait Concord Management and Consulting olduğu aktarıldı.

WAGNER ÜYELERİ BELARUS SINIRINDA

Rusya’daki askeri ayaklanmadan sonra Rus paralı asker şirketi Wagner üyeleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sıkı müttefiki Aleksandr Lukaşenko'nun yönetimindeki Belarus’a kaçmıştı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, 29 Temmuz 2023'te konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Wagner askerleri muhtemelen Belarus sınır muhafızları kılığına girecek ve yasa dışı göçmenlerin, Polonya topraklarına girmesine yardımcı olarak Polonya'yı istikrarsızlaştıracaklar. Muhtemelen yasa dışı göçmenler gibi davranarak Polonya'ya sızmaya çalışacaklar ve bu da ek riskler yaratıyor" ifadelerini kullanmıştı.

POLONYA, BELARUS SINIRINA BİN ASKER KONUŞLANDIRACAK

Polonyalı yetkililer, Rus paralı asker şirketi Wagner'in Belarus'a yerleştirilmesinin ardından yükselen güvenlik kaygıları nedeniyle sınır güvenliğinin artırılacağına yönelik açıklamada bulunmuştu. Polonya haber ajansı PAP, Polonya-Belarus sınırında şiddet içeren birçok olayın vuku bulduğuna işaret etmişti.

WAGNER BİRLİKLERİ, BELARUS'TA KONUŞLANIYOR

Rus paralı asker şirketi Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı başlattığı isyanın etkisi dünya gündemine oturdu. Wagner birlikleri için daha önce Belarus'un Mogilev bölgesinde 8 bin kişilik kamp kurulacağı bildirilmişti. Belarus'ta Wagner üyeleri için bin kişilik ilave bir kamp daha kurulacak. Edinilen bilgilere göre; Belarus'taki Zyabrovka köyünde kurulacak olan bin kişilk çadır kampta, Wagner askerleri faaliyet yürütecek.

RUSYA'DA WAGNER İSYANI NASIL BAŞLADI? NASIL BİTTİ?

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasında çıkan sürtüşme gün yüzüne çıktı. Ülkede, Rostov ve Voronej'de kontrolü ele alan Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti.

Rusya'da isyan dalgası başlatan paralı asker şirketi Wagner Grubu, Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, liderleri Yevgeniy Prigojin birliklerin geri çekileceğini açıkladı. Wagner lideri Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı. Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 24 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde süreç hakkında basın açıklaması yaptı. Sözcü Peskov, Wagner Grubu lideri Prigojin’in hakkındaki soruşturmanın sona ereceğini ve Belarus’a gideceğini söyledi. Peskov, Wagner üyelerinin kamplarına döneceğinin ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizdi.

Bunun ardından Wagner birlikleri, Ukrayna cephesinden ayrıldı ve Belarus'ta konuşlanmaya başladı. Kremlin'in Belarus'ta konuşlanan Wagner birlikleri eliyle Polonya gibi Avrupa ülkelerinde istikrarsızlık çıkarmaya çalışacağı öne sürüldü.