Belarus saldırganlığını örtbas etmek için gerekçe üretiyor!

Ukrayna'nın Belarus sınırına asker konuşlandırdığını iddia eden Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, söz konusu iddia ile Minsk'in "misilleme" olarak Ukrayna sınırına asker yerleştirdiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 16:32
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı geniş çaplı işgal girişimi başlatan Rusya'nın en sıkı müttefiği Belarus, savaşın 3. yılında saldırgan Rus birliklerin destekçisi olduğunu yinelemekten geri durmadı. 

LUKAŞENKO KURSK OPERASYONU ENDİŞESİNİ ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞTI

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rus propaganda kanalı Rossiya TV'deki 18 Ağustos 2024 tarihli programda egemen komşusu Ukrayna'nın sınır ötesi operasyonu hakkındaki endişelerini örtbas etmeye çalıştı. Ukrayna birliklerinin 6 Ağustos tarihinde başlattığı beklenmedik sınır ötesi operasyonuna işaret eden Lukaşenko, Kıyiv'in Belarus sınırına 120 binden fazla asker konuşlandırdığını öne sürdü. 

Lukaşenko bu kapsamda Belarus birliğinin 3'te birini savunma gerekçesiyle Ukrayna sınırında beklediğini söyledi. Saldırgan tutumunu örtbas etmek için Kursk Operasyonu'na işaret eden Lukaşenko, "Onların saldırgan politikalarını gördükten sonra askerlerimizi gönderdik ve bir savaş beklentisiyle savunma için onları belirli noktalarda yoğunlaştırdık. Ordumuz tüm sınır boyunca konuşlanmış durumda.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Lukaşenko, Ukrayna birliklerinin sınırı geçmeye çalışmaları halinde ağır kayıplar vereceklerini yönünde tehdit içeren söylemlerde bulundu. 

Kıyiv tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmasa da Belarus sınırında herhangi bir hareketliliik olmadığı ifade edildi.

Öte yandan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün 2022 Askeri Denge Raporu'nda yer alan verilere göre Belarus ordusunda yaklaşık 48 bin asker ve 12 bin kadar sınır muhafızının bulunduğu kaydediliyor.

KURSK’TAKİ OPERASYON DEVAM EDİYOR

Ukrayna tarafından Rusya’nın Kursk bölgesine 6 Ağustos 2024 tarihinde başlatılan beklenmedik sınır ötesi operasyon sonrası, bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Oleksandr Sırskıy (Oleksandr Syrskyi), 15 Ağustos 2024 tarihinde Rusya’nın Kursk bölgesindeki 82 yerleşim yerinin Ukrayna ordusu kontrolü altında bulunduğunu duyurdu.