Bazı Kırım Tatar aktivistler, Kiev’de protesto eylemi düzenleyecek

Kırım sivil abluka eylemcilerin bir kısmı Kiev'de süresiz bir eylem yapmak için hazırlanıyorlar. Eylemciler işgal edilen Kırım’a elektriğin tamamen kesilmesini talep edecekler.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2015 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2015 16:46
https://www.qha.com.tr/

Bugün,8 Aralık saat 18.00’da Cumhurbaşkanlığı İdaresi yanınında işgal edilen Kırım’a elektriğin tamamen kesilmesi için süresiz bir eylem başlatılacak. Eylem bilgisini abluka eylemin katılımcısı, ayrıca Kalançak kontrol merkezi yetkilisi olan Gayde Rizayeva kendi facebook sayfasında paylaştı.

Gayde Rizayeva etkinlik duyurusunu, “Biz sadece Ukrayna ve Kırım Tatar halkıyız. Politika dışındayız. Kendi içgüdümüze, vicdanımıza ve onurumuza göre hareket ediyoruz. Biz satılık değiliz. Biz hala kaybımızı hatırlıyoruz. Biz kendi anılarımıza sadık kalıyoruz.” diye paylaştı.

Ayrıca, kendi halkına ikinci kez hain denilmesine izin vermeyeceğinin altını çizdi.

Bu açıklamadan sonra Kırım abluka yöneticisi Lenur İslamov kendi facebook sayfasında, “Ben Kırım sivil abluka yöneticisi olarak, bugün Kiev’de yapılacak olan eylemler ile bağlantımızın olmadığını resmi olarak açıklıyorum. Kendi aktivistlerimizi oraya göndermiyoruz. Şu an için bizim bir numaralı düşmanımız Putin. Bu zamanlarda dikkatimizi dağtmamalı ve bölünmemeliyiz.” diye açıklama yaptı.

Herson bölgesinde işgal edilen Kırım’a elektrik sağlayan her 4 hatta da elektrik direklerinin patlatılması nedeniyle 22 Kasım tarihinde Kırım’a elektrik sağlanması durduruldu. Kırım’a elektrik sağlanamaması nedeniyle işgal edilen yarımadada acil durum ilan edildi. Kırım’da elektriğin olduğu benzin istasyonlarında kuyruklar oluştu, bazı marketler kapandı, yarımada sakinleri çok sayıda mum, ekmek ve fener satın almaya başladı. Kırım ablukası koordinatörü Lenur İslâmov, 7 Aralık tarihinde yaptığı açıklamada, enerji ablukasının Kırım sakinleri için sıkıntı oluşturmaması gerektiği nedeniyle aktivistlerin Kahovka-Titan elektrik hattının devreye sokulmasına izin verme kararına vardığını açıkladı.  Bundan önce İslâmov, Kırım’da insani facia oluşabileceği ihtimali nedeniyle Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Refat Çubarov’a Ukrayna yönetiminin yanı sıra uluslararası toplum tarafından da baskı yapıldığını belirtti.

İşgal edilen Kırım’a giden Kahovka-Titan elektrik hattın onarımasından sonra, 8 Aralık'tan itibaren Kırım’a 220MW’lık elektrik akımı verilmeye başlandı.