Başkonsolos Roman Nedilskıy: Kırım Tatar bayrağı, Ukrayna’ya ait Kırım’da dalgalanacak

Ukrayna Kültür Derneği tarafından İstanbul'da 24 Haziran'da düzenlenen eylemde, Rusya’nın Ukrayna ‘ya karşı başlattığı savaşın 16 aydır devam ettiğine dikkat çekildi ve 26 Haziran’da kutlanan Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nün önemi vurgulandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2023 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2023 16:24
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı işgal girişimi 16 aydır devam ediyor. Bu kapsamda, İstanbul’da yaşayan Ukraynalılar, Rusya’nın saldırganlığını protesto etmek için her hafta Odakule’de toplanmaya devam ediyor.

Ukrayna Kültür Derneği tarafından İstanbul Odakule'de 24 Haziran 2023 tarihi Cumartesi günü düzenlenen eylemde, Rusya’nın Ukrayna‘ya karşı başlattığı savaşın 16 aydır devam ettiğine dikkat çekildi ve 26 Haziran’da kutlanan Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nün önemi vurgulandı.

Türkiye, Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşlarının okunmasıyla başlayan eyleme, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gülnara Bekirova, İsmail Gaspıralı Kırım, Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Hakkı Karadaş ve Maltepe Çerkes Derneği Başkanı Murat Özden ve çok sayıda aktivist katıldı.

???? Ukrayna Kültür Derneği tarafından İstanbul'da 24 Haziran'da düzenlenen eylemde, Rusya’nın Ukrayna ‘ya karşı başlattığı savaşın 16 aydır devam ettiğine dikkat çekildi ve 26 Haziran’da kutlanan Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nün önemi vurgulandı. ???? https://t.co/VqTdMHfDJQ pic.twitter.com/9S0PqVyOCc

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 26, 2023

NEDİLSKIY: KIRIM TATAR BAYRAĞI, UKRAYNA'YA AİT KIRIM'DA DALGALANACAK

Eylemde konuşma yapan Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, “Hava alarmları, acı, umut ve inancımız 16 aydır devam ediyor. Ukrayna'nın bağımsızlığı ve özgürlüğü için 16 aydır mücadele ediyoruz. 16 aydır boyun eğmeyen Ukrayna halkı ve cesur Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile gurur duyuyoruz. Karşı koyuyoruz ve kazanacağız! İki millet bir ulus, iki can bir hayat, iki bayrak bir ülke. Ataların yüzyıllardır yasaklara rağmen koruduğu Kırım Tatar bayrağı olması gereken yerde, Ukrayna’ya ait Kırım’da dalgalanacak!” dedi.

"İKİ HALK ÖZGÜRLÜK İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDİYOR"

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gülnara Bekirova, eylem kapsamında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"Uzun süredir birbirine bağlı iki millet olarak yan yana duruyoruz. Yüzyıllardır yaşam hakkı için mücadele eden iki halk; Kırım için, tüm Ukrayna için birlikte mücadele ediyor. Rusya'nın 2014'te başlattığı savaş da ortak mücadelemizin kanıtıdır. Biz Herson bölgesinin sakinleri, Ukrayna toprak bütünlüğünü savunarak 9 yıldır Kırım’ın idari sınırında Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarıyla eylemler düzenledik. 2014 yılında Kırım Tatar bayrağı, dünyadaki birçok insan için yılmazlığın, hak ve özgürlük mücadelesinin sembolü haline geldi. Ve 24 Şubat 2022'den sonra Kırım Tatar bayrağı, Ukrayna bayrağıyla birlikte çatışmaların en sıcak noktalarında dalgalanmaya başladı. Bugün iki bayrak ortak olan özgürlük arzumuz için birleşiyor"