"Barış görüşmesi olmayacak, düşmana karşı teröre devam..."

Yeni Taliban lideri Ahunzada, "Barış söz konusu değil, düşmana karşı devam" beyanatında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 20:32
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 20:32
https://www.qha.com.tr/

Afganistan'da Taliban'ın yeni lideri Heybetullah Ahunzada, gerçekleştirdiği ilk toplantıda komutanlarına ve yönetim şurasına Afganistan hükümetiyle barış görüşmelerinin söz konusu olmayacağını ifade etti. İntihar saldırıları, Afganistan'daki yabancı güçler ve Afgan askerlerine karşı yürütülen savaş ile ilgili fetvalarıyla tanınan Ahunzada'nın bu toplantıyı dün, 25 Mayıs'ta gerçekleştirdiği belirtildi.

CNN'in haberine göre ABD'nin insansız hava aracı kullanarak Pakistan'da düzenlediği bir saldırıda ölen Molla Mansur'un ardından göreve başlayan Ahunzada, 2013 yılında yine Pakistan'da öldürülen Taliban'ın kurucusu Molla Ömer'in savunduğu militan ve saldırgan politikaları takip edeceğini söyledi.

1994 yılında kuruluşundan itibaren grup liderliğinde bulunan tek gözlü mücahit komutana atıfta bulunarak, "Molla Muhammed Ömer'in dönemini geri getireceğiz. Sade bir hayat, sadakat ve düşmana karşı terör" açıklamasında bulundu.

Taliban'ın son aylarda Afganistan hükümetine karşı savaşında güçlü kazanımlar elde ettiği, stratejik konumlarda bulunan Afganistan güçlerini geri püskürttüğü ve Kabil'de bir dizi bombalı saldırı başlattığı biliniyor.

Afganistan'daki Taliban örgütü, lideri Molla Mansur’un Afganistan ile Pakistan arasındaki bir sınır bölgesinde Belucistan'da ABD'nin insansız hava aracı (İHA) saldırısında öldüğünü doğrulayarak yerine Molla Mansur'un yardımcısı ve Taliban'ın yönetim şurası üyesi, Peştun Eshakzai aşiretinden olup dini yönüyle tanınan Heybetullah Ahunzada’nın yeni lider seçildiğini açıklamıştı

Taliban (tâlibun, öğrenciler) çoğunluğu Afganistan'ın en kalabalık etnik grubu Peştunlardan oluşan Sünni İslamcı bir grup olup, 90'lardan beri faaliyet göstermektedir. Sovyet-Afgan Savaşı'nın ardından Rusların 1989'da geri çekilmesinden sonra Afganistan'daki merkezi otorite yoksunluğundan faydalanarak ortaya çıkmış, sonradan ülkenin büyük bölümünü kontrol etmeye başlamıştır. Şeriat okullarından ve Peştun mülteci kamplarından toplanan askerlerden oluşan Taliban, 1994'te faaliyetlerinie başlamış, 1996'da yönetimi ele geçirmiştir. Bir yandan Afganistan'ın kuzeyindeki Kuzey İttifakı ile iç savaş sürdürürken diğer yandan Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden yardım görmüştür. Afganistan'ın büyük bir kısmını denetim altında tutan Taliban, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra, saldırıları düzenleyen Usame Bin Ladin'i koruduğu için ABD'nin başlattığı operasyonla Kasım 2001'de devrildi. Yeraltına çekilen örgüt 2004 yılında yeniden organize olarak ABD ve müttefiklerine karşı direniş başlattı. 2009 yılından itibaren direniş ayaklanma mahiyetinden çıkıp gerilla savaşına dönüşmüştür.

Daha önce Aralık 2015'te Rusya, “ortak düşman” olarak nitelendirdiği DAEŞ’le daha etkin mücadele edebilmek için Taliban’la iletişime geçtiğini duyurmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Rus Interfax haberajansına yaptığı açıklamada, Moskova’nın çıkarlarının Taliban'ın DAİŞ'e karşı mücadelede çıkarlarının örtüştüğünü söylemiş, Taliban’la bilgi paylaşımında bulunduklarını ifade ederek iletişim kanallarının açık olduğunu kaydetmişti.

Konuya ilişkin Rus İnterfaks ajansına açıklamada bulunan Kabulov, NATO'nun Afganistan'daki faaliyetlerinin etkin olmadığını ve Taliban'ın DAİŞ'e karşı ciddi mücadele ettiğini vurgulayarak, Taliban'ın, DAİŞ'in de El Kaide gibi onları kullanacaklarını bildiğini ve hem Afganistan hem de Pakistan'daki Taliban'ın DAİŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi halife olarak görmediğini ve DAİŞ'i kabul etmediğini ileri sürmüştü.

Rusya'nın siyasi çözümden yana olduğunu dile getiren Kabulov, Afganistan hükümetinin, silahlı da olsa kendi rakipleriyle kan dökülmeden görüşerek uzlaşmalarını arzuladıklarını kaydetmişti.

DAEŞ’in son dönemde Afganistan’da ve Orta Asya ülkelerinde varlığını artırdığı biliniyor. Kökü Irak ve Suriye’ye uzanan DAEŞ ile Taliban, Ocak (2015) ayında birbirlerine savaş ilan etmişlerdi. Bununla birlikte Taliban, Rusya'nın Ulusal Antiterör Komitesi tarafından terör örgütü olarak tanınan uluslararası terör örgütleri listesinde yer alıyor.