Baltık ülkeleri ve Polonya’dan Ukrayna'ya desteğe devam kararı

Baltık ülkelerinden Letonya, Litvanya, Estonya ile birlikte Polonya, işgalci Rusya'ya sert tepki göstererek, Ukrayna'yı desteklemeye devam kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2023 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2023 09:48
https://www.qha.com.tr/

Letonya'nın başkenti Riga'da dün Baltık ülkelerinden Letonya, Litvanya, Estonya ve Polonya'nın Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Dört ülkenin bakanlarını bir araya getiren toplantının ardından ortak basın açıklaması yayımlandı.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ve Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu ve Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Riga'da düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Yapılan açıklamada, ülkeler arasındaki işbirliğini artırma ve Ukrayna'ya desteğin sürmesi için kolektif caydırıcılığı güçlendirme konularında mutabakat sağladığı bildirildi.  Ayrıca, Ekonomik büyümeyi, refahı teşvik etmek için işbirliğinin geliştirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, NATO içindeki işbirliğinin güvenliğin mihenk taşı olduğu vurgulanarak, "Ukrayna'ya siyasi, askeri, mali destek ve insani yardımın sürdürülmesinin yüksek önemini yineliyoruz" ifadesi kullanıldı.

ESTONYA'DAN RUSYA'YA YAPTIRIMA DEVAM MESAJI

Estonya Dışişleri Bakanı Reinsalu, ülkeler arasındaki işbirliğinin Avrupa'nın güvenliği, bağımsızlığı ve Ukrayna'nın zaferi için çok önemli olduğunu belirterek, "Savaşın sonucu ülkelerimiz için siyasi bir mesele değil, varoluşsal bir meseledir. Ukrayna'nın çeşitli silahlara ihtiyacı var. Rusya'yı izole etmeye devam etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

POLONYA: RUSYA'YA UYGULANACAK YAPTIRIMLAR KONUSUNDA TEK SES OLMALIYIZ

Polonya Dışişleri Bakanı Rau ise "Rus tehdidine dikkat çekiyoruz. Rusya, NATO'nun doğu kanadına tehlike oluşturuyor. Doğu kanadını güçlendirmeliyiz. Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar konusunda tek ses olmalıyız." dedi.

"SAVAŞ SUÇLARINI ÖRTBAS EDEN BİRER PROPAGANDA KURUMU"

AB ülkelerinin başkentlerinde Rus büyükelçilerin bulunmasına tepki gösteren Bakan Landsbergis, "Bir Avrupa başkentinde Rus büyükelçisine sahip olmanın çok az faydası var. Çünkü bunlar gördüğümüz gibi artık diplomatik bir kurumdan ziyade savaş suçlarını örtbas eden birer propaganda kurumu" ifadelerini kullandı.