Baltık Denizi'nde Finlandiya ile Almanya ve İsveç ile Litvanya arasında bağlantı kurandeniz altı telekomünikasyon kablolarında hasar meydana geldi. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Moskova'nın kritik deniz altı altyapısını hedef alabileceği uyarısının ardından birkaç hafta sonra dört ülkeyi birbirine bağlayan kabloların hasar alması, Avrupalı yetkililerin gözlerini Rusya'ya çevirmesine sebep oldu.
TELEKOMÜNİKASYON ŞİRKETLERİ DOĞRULADI
Bağlantıyı işleten telekomünikasyon şirketi Telia Lithuania Litvanya ile İsveç arasındaki kablonun 17 Kasım 2024 tarihinde kesildiğini doğrularken, devlet kontrolündeki Fin telekomünikasyon şirketi Cinia da Finlandiya ile Almanya'yı birbirine bağlayan kablolarından birinin 18 Kasım 2024 tarihinde kesildiğini açıkladı. İki ülkeyi birbirine bağlaya, yaklaşık bin 200 kilometre uzunluğundaki C-Lion1 kablosu, aynı zamanda önemli gaz boru hatları ve enerji hatlarıyla paralel bir rotaya sahip olması nedeniyle önem arz ediyor.
Cinia tarafından yapılan açıklamada Finlandiya ile Almanya arasındaki C-Lion1 deniz altı kablosunda kopma kaynaklı sistem arızası meydana geldiği ve hizmetlerde aksama yaşandığı belirtildi. Ayrıca şirket, bir onarım gemisinin hazırlandığını ve bölgeye gönderileceğini aktardı. Onarımın ne kadar süreceği hakkında bilgi verilmedi ancak deniz altı kabloları için onarım süresinin genellikle 5-15 gün olduğu kaydedildi.
Telia'nın Litvanya'daki sözcüsü Audrius Stasiulaitis ise CNN'e yaptığı bir açıklamada, sorunun fiber optik kablodaki fiziksel hasardan kaynaklandığını teyit edebileceklerini ifade etti.
FİNLANDİYA VE ALMANYA'DAN ORTAK AÇIKLAMA GELDİ: HİBRİT SAVAŞ İHTİMALİ
Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ile Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, konuyla ilgili ortak yazılı açıklama yaptı. Yaşanan hasardan dolayı derin edişe duyduklarını belirten bakanlar, hibrit savaş ihtimalini gündeme getirdi. Açıklamada "Avrupa'nın güvenliği sadece Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşın değil, aynı zamanda kötü niyetli aktörler tarafından yürütülen hibrit savaşın da tehdidi altındadır." ifadeleri yer aldı.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ise yaşanan bu hasarın sabatoj olarak varsayılması gerektiğini belirtti. Brüksel'de gerçekleşen Avrupa Birliği Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde açıklama yapan Pistorius, Avrupa'nın Rusya'ya karşı savunma politikasında sadece askeri tehditleri değil hibrit tehditleri de akla getirdiğini ifade etti. Kimsenin kabloların kazara koptuğuna inanmadığını belirten Bakan, bu durumun hibrit bir eylem olduğuna dikkat çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Uzmanlar ise Baltık Denizi'nde yaşanan olayın ABD'nin Ukrayna'ya ATACMS füzelerini Rus topraklarında kullanmasına izin vermesinin ardından gerçekleşmesine dikkat çekiyor.
BİDEN, UKRAYNA'NIN ATACMS FÜZELERİYLE RUSYA'YI VURMASINA İZİN VERDİ
Ukrayna'nın ABD'den uzun bir süredir beklediği haber geldi. ABD Başkanı Joe Biden, uzun menzilli ATACMS balistik füzelerinin kullanılması için Ukrayna'ya izin verdi. ATACMS balistik füzeleri, 306 kilometre menzili ile savaş sahasında büyük bir avantaj sağlıyor.
ABD'nin mevcut Başkanı Joe Biden, görevden ayrılmadan önce ülke dış politikasında önemli bir değişikliğe imza attı. ABD'li yetkililerin NYT'ye verdiği bilgilere göre; bu sürpriz karar, Rusya'nın Kuzey Kore birliklerini savaşa dahil etme hamlesine bir cevap olarak nitelendirildi. ABD'nin bu adımı aynı zamanda, işgalci Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alan yoğun hava saldırısının başlamasının ardından geldi.