Bakan Fidan ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg görüştü

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Vilnius Zirvesi'nde alınan kararlar üzerine telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2023 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2023 11:49
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Litvanya'da düzenlenen Vilnius Zirvesi'nde alınan kararlar ele alındı. 

TÜRKİYE, İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNE ONAY VERDİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 Temmuz 2023'te Vilnius Zirvesi öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya gelmişti. Üçlü görüşmenin ardından Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onayladığını duyurmuştu.

Bu süreçten sonra, İsveç'in üyeliği konusu Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşınacak. Kararın onaylanmasıyla birlikte İsveç, bir buçuk yılın sonunda NATO'ya resmen üye olacak. Ayrıca Türkiye ile birlikte hareket edeceğini dile getiren Macaristan'ın da bu karara, yeşil ışık yakması bekleniyor. 

30 ülkenin onay vermesini bekleyen Finlandiya ve İsveç, 28 Haziran 2022'de imzalanan Üçlü Muhtıra'nın ardından terör faaliyetlerine destek vermeyeceklerine yönelik taahhüt imzalamıştı. Finlandiya, Nisan 2023'te resmen NATO üyesi oldu. Ancak, ülkede terör faaliyetlerini destekleyen gruplara sessiz kalmasıyla bilinen İsveç, Türkiye'nin eleştirilerinin hedefi haline gelmişti.

TÜRKİYE, AB'YE ÜYELİK HAZIRLIĞINDA MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamada Türkiye'nin, Avrupa Birliğine (AB) üye olması konusunda destek alması kaydıyla İsveç'e onay vereceğini söylemişti. İsveç tarafından gelen cevap ise net oldu. Kristersson, "Türkiye ile Avrupa Birliği arasında daha yakın ilişkileri destekliyoruz" ifadesini kullanmıştı.