Bakan Fidan: Ukrayna'nın işgaline karşıyız!

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çek mevkidaşı Jan Lipavsky ile yaptığı ortak basın toplantısında Türkiye'nin Ukrayna'ya yönelik tutumu ve savaş ile ilgili olarak küresel riskleri ele aldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2024 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2024 14:57
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 25 Haziran 2024 tarihinde Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky ile bir araya geldi. Başkent Ankara'da heyetler arası görüşme yapan mevkidaşlar, akabinde ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan konuşmasında Rusya'nın topyekûn saldırılarına maruz kalan Ukrayna'ya da değindi.

"TÜRKİYE UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK"

Fidan, mevkidaşı Lipavsky ile yaptığı görüşmede Ukrayna konusunu da ele aldıklarını kaydetti. Türkiye Cumhuriyeti'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını desteklediğinin altını çizen Fidan, savaşın küresel bir boyuta evrilmesinden tedirgin olduğunu söyledi.

Ayrıca Fidan, arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye'nin barış müzakeresi için her iki ülkenin de masaya oturmasını istediğini belirtti.

"KİTLE İMHA SİLAHLARINI KULLANMA RİSKİ MEVCUT"

Fidan konuşmasında, "Türkiye her zaman olduğu gibi bundan sonra da görüşmelerde kolaylaştırıcı ve yapıcı bir rol oynamaya hazırdır" ifadesine yer verdi.

Basının sorusu üzerine kapsamlı bir yanıt veren Fidan, söz konusu savaşın Avrupa'da güvenlik tehdidi haline geldiğini bir kez daha vurguladı. Türkiye'nin barışçıl bir politika izlediğini belirten Fidan, "Ukrayna'nın işgaline karşıyız. Bu savaş artık Ukrayna-Rusya Savaşı'ndan daha büyük hale dönüşmeye başladı. Çok büyük küresel bir riski bünyesinde barındırıyor. Küresel bölünmelerin buradan derinleştiğini görüyoruz." dedi.

Bakan, savaş ile birlikte kitle imha silahlarının kullanma riskinin var olduğunu "Artık savaşın durması gerekiyor." ifadesiyle dile getirdi.