Bakan Fidan: Türkiye kritik coğrafyalarda tesir yaratan bir aktöre dönüştü

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 21 Aralık 2023 tarihli TBMM Genel Kurulundaki konuşmasında; Ukrayna, Gazze, Suriye, Azerbaycan ve Uygur Türklerine yönelik genel bir değerlendirmede bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2023 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2023 11:04
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 21 Aralık 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulundaki 2024 bütçe görüşmeleri kapsamında yıl sonuna ilişkin genel bir değerlendirme yaptı. Konuşmasında, Ukrayna'daki Rus saldırılarının, konvansiyel savaşı Avrupa kıtasına taşıdığına değinen Bakan Fidan, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların ise Türkiye'nin içindeki bulunduğu bölgeyi derinden sarstığını vurguladı. 

"TÜRKİYE, KRİTİK COĞRAFYALARDA TESİR YARATAN BİR AKTÖR"

Suriye, Libya, Irak ile birlikte Balkanlar ve Afrika'da yaşanan gelişmelerin Türkiye'yi geniş kapsamlı bir şekilde etkilediğini ifade eden Fidan, "Türkiye eksenli bağımsız dış politika, ülkemizi uluslararası gündemi belirleyen, kritik coğrafyalarda tesir yaratan bir aktöre dönüştürmüştür" dedi.

GAZZE'DEN 1.149 TÜRK VATANDAŞI TAHLİYE EDİLDİ

Ayrıca İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırılarına dikkat çeken Fidan konuşmasında, "Gazze'de işlenen savaş suçları vicdan sahibi herkesin yüreğini dağlamaktadır. Biz öteden beri Filistin halkının sesi olmayı şiar edindik. Bugün de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm imkanlarımızı seferber ederek bu vahşetin durdurulması için çalışmaktayız. İsrail-Filistin ihtilafı ve Gazze'deki zulüm tüm bölgeyi ve küresel dengeleri derinden etkilemektedir. Gazze'de yüzde 70'i çocuk ve kadınlardan oluşan 20 binden fazla masum sivil kasten öldürüldü" ifadelerine yer verdi. Bu kapsamda Türkiye'nin Gazze'den bin 149 Türk vatandaşını tahliye ettiğini duyurdu. 

TERÖR EYLEMLERİNE KARŞI HEM MASADA HEM DE SAHADA MÜCADELE

Öte yandan Suriye'nin kuzeyindeki terör eylemlerine işaret eden Bakan Fidan, Türkiye'nin hem masada hem de sahada mücadele verdiğini anımsattı. Fidan, "DEAŞ'la mücadele kisvesi altında PKK/YPG/SDG terör örgütünü desteklemenin stratejik bir hata olduğunu başta ABD olmak üzere tüm muhataplarımıza vurgulamaya devam edeceğiz" dedi.

"KARDEŞ AZERBAYCAN İLE YÜKSELTTİĞİMİZ İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ"

İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış fırsatının güçlendiğini belirten Bakan Fidan, "Kardeş Azerbaycan'la müttefiklik seviyesine yükselttiğimiz ilişkilerimizi, her alanda geliştirmekteyiz. İşgalden kurtarılan toprakların yeniden imarına ve ihyasına destek vermekteyiz. Ermenistan'la başlattığımız normalleşme sürecini, Azerbaycan'la yakın eşgüdüm içerisinde bölgesel gelişmeleri de dikkate alarak yürütmeye devam edeceğiz" vurguasu yaptı.

İRAN CUMHURBAŞKANI İBRAHİM REİSİ TÜRKİYE'YE GELECEK

Bakan Fidan ayrıca, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı çerçevesinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yakın zamanda Türkiye'ye geleceğini açıkladı. 

"TÜRKİYE, UYGUR TÜRKLERİNE İLİŞKİN HASSASİYETİNİ HER PLATFORMDA DİLE GETİRİYOR"

Türkiye'nin Çin ile diplomatik ilişkisine değinen Fidan, Uygur Türklerinin temek hak ve özgürlüklerinin korunmasına ilişkin hassasiyetlerini hatırlattıklarını söyledi.