Bakan Fidan, Srebrenitsa Katliamı'nı andı

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Srebrenitsa Katliamı'nın yıldönümünde sosyal medya hesabından anma mesajı yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2023 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2023 15:09
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 11-22 Temmuz 1995 tarihleri arasında Sırplar tarafından gerçekleştirilen Srebrenitsa Katliamı'nı andı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Fidan, "28 yıl önce insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan Srebrenitsa Soykırımı’nda şehit düşen Boşnak kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Asla unutmayacağız!" ifadelerini kullandı.

28 yıl önce insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan Srebrenitsa Soykırımı’nda şehit düşen Boşnak kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Asla unutmayacağız! We commemorate our Bosniak brothers who were martyred 28 years ago during the #Srebrenica Genocide, one of the… pic.twitter.com/46zK7kTXXJ

— Hakan Fidan (@HakanFidan) July 11, 2023

BUGÜN 30 KURBANIN NAAŞI DEFNEDİLECEK

Her sene katliamın yıldönümünde kemikleri tespit edilen kurbanların naaşları, dualarla defnediliyor. Bugün de kimliği tespit edilen 30 kurbanın naaşı Potoçari Anıt Mezarlığı'na gömülecek. 

SREBRENİTSA KATLİAMI NEDİR?

1992’de Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek, 3 buçuk yıl süren bir savaşa sahne olacaktı. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa’nın, can güvenliği tehlikesi yaşayan 25 bin sığınmacıya yuva olması bekleniyordu. Ancak, burası binlerce insana mezar oldu.

Tarihler 11 Temmuz 1995’i gösterdiğinde Srebrenitsa’yı korumakla yükümlü Birleşmiş Milletler Temsilcisi Hollandalı Albay Ton Karremans ve 400 kişilik sözde Hollandalı Barış Gücü askeri, bölgeyi Sırpların eline teslim etti. 

Sonradan “Bosna kasabı” olarak anılacak olan savaş suçlusu Sırp Komutan Ratko Mladiç, bir ilkokulun öğretmenler odasında atılan imza ile Srebrenitsa’da Müslümanların katledilmesi için Sırp güçlerine emir verdi. 

Evlerinden “Elleriniz yukarıda dışarı çıkın, bir şey olmayacak” sözleriyle çıkarılan Müslüman Boşnaklar, o gün ölüme yürüdü. Kadınlar ve erkekler birbirinden ayrıldı. Tecavüze uğrayan kadınların çocukları ve eşleri ise dağlarda, ormanlarda kurşuna dizildi.

Yaşanan insanlık ayıbını örteceğini düşünen Sırplar, katliamın izini silmek için öldürülen Boşnakların kemiklerini toplayıp toplu mezarlara gömdü. Yetmedi, uydu görüntüleriyle toplu mezarları gizlemeye kalktılar.

Lahey Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa’da yaşanan katliamı, 2007 yılında soykırım olarak nitelendirdi. Bosna kasabı Mladiç ve katliamdan sorumlu Sırplar, savaş suçlusu olarak müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

Müslüman olduğu için katledilen 8 bin 372 kimliği tespit edilen Boşnakın, kemikleri her sene katliamın yıldönümünde Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnediliyor. 

Katliamın acısı yürekleri kanatsa da bilge lider Aliya İzzetbegoviç’in şu sözleri akıllara geliyor:

“Ne yaparsanız yapın soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır”