Bakan Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile bir araya geldi

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Moskova'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Tarafların, Ukrayna'da devam eden savaş, esir takası ve tahıl koridoru meselelerini ele alacağı belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2023 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2023 16:16
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova'da bir araya geldi. Çalışma ziyareti kapsamında iki günlüğüne Rusya'da bulunacak olan Bakan Fidan'ın resmi temaslarında küresel ve bölgesel gelişmelerin yanı sıra Tahıl Koridoru Anlaşması ve Ukrayna'da devam eden savaşa ilişkin konuları görüşeceği biliniyor. 

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Lavrov ve Fidan, Ukrayna-Rusya arasında tutuklu takası ve Türkiye'nin Kıyiv ile yaptığı askeri işbirliği konuları da dahil olmak üzere Ukrayna krizini de tartışacak" bilgisi verilmişti. 

ERDOĞAN İLE PUTİN 4 EYLÜL'DE BİR ARAYA GELECEK

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinin 4 Eylül 2023'te yapılacağını duyurdu. Tahıl Koridoru meselesini ele alacak olan liderlerin hangi sonuca varacağı ise merak konusu oldu. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ise Erdoğan-Putin görüşmesinin Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devamlılığı için son bir fırsat olduğunu vurguladı. 

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.