Bakan Fidan: Barışa gidilmezse kalıcı savaş kaçınılmaz

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dünya ülkelerinin Hamas-İsrail çatışmaları karşısında Ukrayna için geliştirdiği argümanları Filistin'e de uygulaması gerektiğinin altını çizdi. Öte yandan Türkiye'nin arabuluculuk rolüyle Gazze'ye 80 ton insani yardım gönderdiğini ve bu yardımların esir takası ve insani koridor dahil arabuluculuk rolüyle devam etmesi için çalışmaların olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2023 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2023 11:36
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 20 Ekim 2023 tarihinde Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Haber "Özel Röportaj" programına konuk oldu. Programda sorulara yanıt veren Bakan Fidan, gündemdeki Hamas-İsrail çatışmalarına, çatışmanın küresel boyutuna ve Türkiye'nin garantörlüğüne değindi. 

"HAMAS SALDIRILARI İSRAİL'İN 10 YILLIK YANLIŞ POLİTİKASININ KANITI"

Bakan Fidan, 2009 ve 2014 yıllarında İsrail'in Gazze'ye yönelik kuşatmalarını anımsatarak, o dönemde Türkiye'nin arabuluculuk çabalarının olduğunu yineledi. 7 Ekim 2023'te başlayan ayaklanmaya işaret eden Fidan, "7 Ekim’de başlayan Hamas saldırıları, aslında İsrail’in özellikle son 10 yıldır bölgede yürüttüğü politikanın yanlışlığının bir delili oldu" yorumunu yaptı. 

Gazze'de bir insanlık dramının yaşandığını dile getiren Bakan Fidan, "Bugün itibarıyla Gazze’de elektrik yok, su yok, topyekun kuşatma var. İsrail şu anda geliştirdiği savaş stratejisiyle özellikle kuzeyden başlayıp, güneye kadar belirli alanları boşaltılması gereken alanlar olarak tasvip etmiş durumda. Buna göre de çok yaygın bombalamaya gitmiş durumda. Şu anda özellikle sivil nüfusun kuzeyde yaşadığı yerlerin büyük bir bölümü bombalanmış durumda. 1 milyondan fazla insan güneye gitmiş durumda. Şimdi insanlar güneyde kalmakla Mısır’a gitmek arasında bir tercihe de zorlanıyorlar. Bu da olayın başka bir kriz boyutu" diyerek bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

TÜRKİYE, REFAH KAPISI'NDAN 80 TON İNSANİ YARDIM GÖNDERDİ

Fidan, Türkiye'nin bu noktada üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayarak; insani yardım ve esir takası gibi konularda çalışmalar yaptığının altını çizdi. Kahire'den Gazze'ye yapılan Refah Kapısı üzerinden 80 ton yardım gönderildiğini açıkladı. Dünya ülkelerine ve örgütlere de çağrı yapan Fidan, Gazze'ye destek olunmadığı takdirde 2009 ve 2014'teki krizden daha büyüğü olacağını vurguladı. Fidan dolayısıyla ABD'nin ve Batı'nın bu tür düşüncelerden çıkması gerektiğini belirtti.

"UKRAYNA İÇİN BİR ARGÜMAN GETİRİYORSANIZ AYNI ARGÜMANI FİLİSTİN İÇİN DE GETİRMENİZ GEREKİYOR"

Fidan, Ukrayna'ya yönelik desteğin Filistin'e de yapılması gerektiğini şu ifadelerle belirtti:

"Batı için üretilmiş gerçeklik algısı, Ukrayna’da bir hareketi desteklerken, Filistin’de başka bir hareketi destekliyor. Günün sonunda aslında aynı denklemin aşağı yukarı olduğu noktada iki tarafta. Eğer Ukrayna için bir argüman getiriyorsanız aynı argümanı Filistin için de getirmeniz gerekiyor. İnsanlık vicdanının anlatılan hikaye ile örtüşmesi için belli miktar samimiyete ve tutarlılığa ihtiyacı var. Filistin meselesinde Batı’nın hem kendine hem dünyaya söylediği bir yalan var. O yalan üzerine de ciddi bir sistem kurulamaz. Giderek kan kaybı da oluyor. Bunu da görüyoruz"

TÜRKİYE, REHİNELERE YÖNELİK ARABULUCULUK MU YAPACAK?

Öte yandan Bakan, bölgeden tahliye olmak isteyen KKTC vatandaşı da dahil 700 Türk vatandaşının talebi karşısında tahliye olması için çalışmalar yürütülüdüğünü aktardı. Türkiye'nin arabuluculuk rolüyle insani koridor açmak için çalışmalar yapıldığını belirten Fidan, "Tüm taraflarla kanallarımız açık. Katar'ın da bu konuda çabaları var. Özellikle rehinelere yönelik. An itibarıyla özellikle bakanlık ve istihbarat teşkilatımız üzerinden yürüyen temaslarımız var. Arabuluculuk rolü oynayarak zulmün kanın durması için atabileceğimiz bir adım varsa atıyoruz. Önemli olan kim yaparsa yapsın önceliğimiz kanın ve barışın tesisi" dedi.

Bakan Fidan, İsrail-Hamas çatışmasının savaşa evrilme tehlikesinin bulunduğunu dile getirdi ve konuya ilişkin şöyle konuştu:

"Alternatifi, aktörleri, kapasitelerini biliyoruz. Alternatifi çok kötü, buradan kalıcı bir barışı tercih etmezsek. Bölgede kalıcı bir savaş ve istikrarsızlık bizleri bekliyor. Bu kimsenin tercih etmeyeceği bir senaryo diye düşünüyoruz. Fakar insanlar, bir noktada şiddet başka bir şey düşünmezken, özellikle İsrail tarafında, birilerinin uygulanabilir, adil barışı da düşünmesi ve dayatması gerekiyor. Ve yüksek sesle bunu söylemesi gerekiyor. Biz Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz. Hem halkımıza hem de tarihime vereceğimiz bir hesap var. Bizim köklü devlet geleneğimiz, değerlerimiz, siyaset anlayışımız sessiz kalmaya izin vermez."

Fidan konuşmasının sonunda Türkiye'nin Filistinlilerin yanında olduğunu dile getirerek, "Elimizden gelen her şeyi yaptığımızı bilmelerini istiyorum. İnşallah bu günler geçecek. Türkiye onların yanında olmaya devam edecek. Bu acıyı bu kederi kendimizin acısı ve kederi olarak görüyoruz. Yalnız değiller" ifadelerine dikkat çekti.