Bakan Akar'dan Moskova'daki Suriye konulu toplantıya ilişkin açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Moskova'daki Suriye konulu toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2023 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2023 13:28
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkiilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan dün Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen dörtlü toplantıya katıldı. Türkiye-Rusya-İran ve Suriye savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının katıldığı toplantıda, Suriye ana gündem maddesiydi. 

"TÜRKİYE'NİN TEK AMACI TERÖRİSTLERİ ETKİSİZ HALE GETİRMEK"

Bakan Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Mahmud Abbas, İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Reza Aştiyani ve Rusya, İran ve Suriye istihbarat başkanlarının bir arada olduğu toplantıya ilişkin bugün açıklama yaptı. Moskova'daki Vnukova Havalimanı'nda konuşan Akar, Türkiye'nin bölgedeki tek amacının PKK/YPG/PYD ve DEAŞ mensubu teröristleri etkisiz hale getirmek olduğunu vurguladı. 

SURİYELİ MÜLTECİ SORUNU

Ayrıca Suriye sınırındaki mülteci akınının durdurulmasının amaçlandığını dile getiren Akar, "Yaptığımız çalışmalarla Suriye’de olabildiğince olumlu, istikrarlı ortamı sağlamak, şartları oluşturmak suretiyle ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü, güvenli ve saygın bir şekilde evlerine, topraklarına dönmelerini sağlamayı amaçladığımızı da kendileriyle paylaştık. Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı şekilde ve bütüncül bir yaklaşımla çözülmesi gerektiğini muhataplarımıza ifade ettik" ifadelerini kullandı. 

İKİLİ GÖRÜŞMELERDE SURİYE KONUSU ELE ALINDI

Akar, ikili görüşmelerin de yapıldığını ve Türkiye'nin bu tutumunu net bir şekilde ifade ettiğini aktardı. Akar, "İster Türkiye’de, ister Suriye’de beraber olduğumuz Suriyeli kardeşlerimiz var. Hiçbir şekilde onların aleyhine bir durum söz konusu değil. Onları zora sokacak bir karar almamız da mevzu bahis olamaz. Herkesin bunu bilmesi ve buna göre davranması lazım. Bizim başlangıçtan itibaren bu konuda son derece açık ve net bir politikamız var. Biz bir an önce terör belasından kurtulmak, ülkemizin, sınırlarımızın, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve bölgeye barış, istikrar ve huzurun gelmesi için gayret gösteriyoruz. Bu konuda mesafe almak için elimizden gelen çabayı gösterecek, çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizim bu yapılan toplantının bundan sonraki faaliyetlere, bölgede barış ve istikrarın gelmesine ciddi katkılar sağlayacağını değerlendiriyoruz. Olumlu bir atmosferde toplantıyı tamamladık ve Moskova’dan ayrılıyoruz" açıklamasını yaptı.