Sürgündeki Tataristan hükumeti, ilk toplantısını 6 Şubat 2023'te gerçekleştirmişti. Toplantıda Rafis Kaşapov, sürgündeki Tataristan hükumetinin ilk Başbakanı olmuştu.
BAĞIMSIZ TATARİSTAN HÜKUMETİ İLK KEZ KURULTAY DÜZENLEYECEK
Sürgündeki Bağımsız Tataristan Hükumeti Başbakanı Rafis Kaşapov, 14 Ekim 2023 tarihinde ABD'de ilk kez Kurultay'ın düzenleneceğini bildirdi. Başbakan Kaşapov, New York kentinde düzenlenecek Kurultay'a ilişkin olarak şu ifadelere yer verdi:
"İlk defa ABD’de düzenlenecek Tatarların Milli Kurultayı tarihi önem taşıyor. Çünkü Kurultayda Tatarların milli bilincinin büyümesi ve tüm dünyadaki Tatarların siyasi aktivitesinin yükselmesi hakkında konuşulacak. Tatarların geleceğini önemseyen herkes bu Kurultaya katılabilecektir. Tatar halkının geleceğine tarafsız kalmayan herkese müracaat etmekteyiz ve Kurultaya aktif bir şekilde katılmaya davet etmekteyiz. Tatar halkının hayatta kalması, millet olarak kendi halinden farkında olması çok önemlidir. Tatar halkı milli haklarından mahrum kalma siyasetine razı değildir! Ve kendi kaderini kendi belirlemek için tüm hak ve yetkileri elinde olmasını istemektedir!"
KURULTAYDA ELE ALINCAK GÜNDEM MADDELERİ
Kurultay'ın gündeminde ise şu maddeler yer alacak:
1.Tatar milletinin konsolidasyonu. 2. Bağımsız Tataristan Başkanın ve Meclisin tüm milletle seçilmesi hakkında. Rusya sonrası geçecek referandumlar ve özerk cumhuriyetler oluşturma konularının müzakereleri. 3. Cumhuriyetin ekonomik durumu. 4. Ortaokul, lise, önlisans ve lisans eğitimini ana dilinde olması ve Bağımsız Tataristan'da, Avrasya bölgelerinde anayasal olarak garanti altına alınması. 5. Devlet sınavlarının Tatar dilinde geçirilmesi ve onun sonuçlarına göre üniversitelere kabül edilmesi. 6. “Aile ve Tatar dili yılı” uygulama komitesinin oluşturulması ve kamu kuruluşlarının dahil edilmesi, UNESCO’ya ve başka uluslararası kurumlara haber verilmesi. 7. Tataristan'daki demografik durum ve göçmenlik, Tatarların asimilasyondan korunması. 8. Rusya sonrasındaki Cumhuriyetlerde Tatar nüfusunun sosyal gelişmesi. 9. “Tatar milletinin kısa ve objektif tarihi ve devletçiliği” kitabının Tatar, İngiliz, Türk ve Rus dillerinde “masa kitabı” şeklinde yazılıp kitlesel tirajda bastırılması. 10. Kreş ve ilkokullarda çocuklara Tatar halkının milli müziğini Tatar şaheserleri temelinde terbiye programı ve yöntemlerinin geliştirilmesi. 11. Kazan meydanlarının birinde eski Kazan'ın panorama yapısını inşa etmek (1552 senesinden önce). 12. 1552’de Kazan'ı savunan şehitlere heykel inşa etmek. 13. Tatar Film stüdyosu kurulması ve yabancı filmlerin Tatar diline çevrilmesi. 14.Tatar televizyon kanalını kurmak. 15.Tataristan Cumhuriyeti vatandaşlarına Mahkemede Tatar dilinde ifade etme hakkı olması. 16. Tüm Türk halklarının dilinin, tarihinin ve kültürünün öğrenilmesi. 17. Gelecekte Bağımsız Tataristan Hükümetinin BM ve Avrupa Birliğine katılması. 18. Rusya Büyükelçiliği önünde 15 Ekim tarihinde Ivan Grozniy askerleri tarafından 1552 senesinde şehit edilen Kazan savunucularının onuruna «Hăter Köne» (Tatar dilinde) Anma Günü düzenlemek.