Azınlık haklar kararı, Avrupa Parlamentosunda kabul edildi

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından azınlık haklarına işaret edilen karar kabul edildi. Yunanistan'da Batı Trakya Türklerinin azınlık haklarına yönelik statü davası, bu kararın ardından daha güçlü bir şekilde temsil edilecek.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2023 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2023 18:01
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Parlamentosunun (AP) 18 Nisan 2023 tarihindeki genel oturumunda, Avrupa Birliği (AB) ile Avrupa Konseyi arasında işbirliğine ilişkin karar kabul edildi. Söz konusu karar, AP Anayasal İşler Komisyonu (AFCO) Başkan Yardımcısı ve Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Başkanı Loránt Vincze tarafından hazırlandı.

Kararda, Ulusal Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşmesi (FCNM) ile Bölgesel veya Azınlık Dilleri İçin Avrupa Şartı’nın (ECMRL) AB hukuk sistemine dahil edilmesi öngörülüyor. Kararda, azınlıkların korunmasına yönelik Avrupa Konseyi tarafından geliştirilen ve izlenen yasal araçların halihazırda dünyadaki en kapsamlı ve yasal olarak bağlayıcı araçlar olduğunun altı çizilerek, AB’nin azınlıkların korunmasını AB içinde hukukun üstünlüğü ve temel hakları izlemesinin bir parçası haline getirmesi gerektiği vurgulanıyor. 

Yunanistan'da Batı Trakya Türklerinin azınlık haklarına yönelik statü davası, bu kararın ardından daha güçlü bir şekilde temsil edilecek.

AVRUPA BATI TRAKYA FEDERASYONUNDAN KARARA YÖNELİK TEŞEKKÜR

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede şunları aktardı: 

"Avrupa Birliği ile Avrupa Konseyi arasındaki iş birliğinin kapsamının genişletilmesine ilişkin kararın AP Genel Kurulunda AP milletvekillerinin büyük çoğunluğunun oyuyla kabul edilmesi Avrupa’da azınlıkların haklarının yasal önlemlerle korunması açısından çok önemli bir başarıdır. Bu başarıya ulaşmada karara konu raporu hazırlayan FUEN Başkanı ve AP Milletvekili Loránt Vincze’yi tebrik ediyorum. Azınlıkların haklarının korunması ile kültürel ve dilsel çeşitliliğin güçlendirilmesi AB’nin değerleri arasındadır ve AB düzeyinde de her daim göz önünde tutulmalıdır. Çerçeve Sözleşme ve Avrupa Diller Şartı’nın AB hukuk sistemine dahil edilmesi ile Avrupa’daki ulusal ve yerli azınlıkların korunması ile dilsel ve kültürel çeşitliliğin teşvik edilmesi ülkemiz Yunanistan dahil AB’nin tüm üye devletleri için yasal bağlayıcılığı olan genel politika alanlarından biri olacaktır"