Çekya'nın başkenti Prag şehrinde bugün başlayan Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi'ne 70 ülkeden heyet katıldı. Yarın sona erecek olan zirvede Türkiye'yi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş temsil etti.
"UKRAYNA'DA AĞIR SAVAŞ SUÇLARINA TANIKLIK ETTİM"
Yoğun katılımın olduğu zirvede Avusturya Cumhuriyeti Ulusal Konseyi Başkanı Wolfgang Sobotka da yer aldı. Sobotka, Genel Kurul'daki konuşmasına, Rus saldırıları altındaki Ukrayna ziyaretini anlatarak başladı. Sobotka, "Birkaç hafta önce Ukrayna'daydım. Vahşi, ağır savaş suçları gördüm, orada acıları gördüm. Bu yüzden Avrupa'da bizlerin birliğini hatırlamamız gerekiyor" ifadesini kullandı.
"BU PLATFORM RUSYA'YA DAHA SERT TEPKİ VERMEMİZ GEREKTİĞİNİ GÖSTERİYOR"
Hem Kırım'ı işgal etmesi hem de Ukrayna'ya saldırması nedeniyle Rusya'ya karşı daha sert tepkilerin verilmesi gerektiğini dile getiren Sobotka, "Bu platform, Rusya'nın 2014'te başlayan saldırganlığına daha sert tepki vermemiz gerektiğinin, Ukrayna'yı desteklediğimizin önemli bir girişimi ve ortak sinyalidir" diyerek uluslararası hukuk için mücadele çağrısı yaptı.
Öte yandan Rusya'nın dezenformasyon yaptığını vurgulayan Sobotka, “Hepimizin bu anlatılara tek vücut olarak yanıt vermesi gerekiyor. Saldırgan ve mağdur rollerini alt üst ediyorlar" dedi.
KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ
İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de yapılan zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılıyor. Dünyanın birçok yerinden gelecek parlamento temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu.
İLK ZİRVE, ZAGREB'DE YAPILMIŞTI
Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağladı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etti.
KIRIM PLATFORMU NEDİR?
Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.
Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.