Avusturya, Rusya ile gaz ithalatına ilişkin sözleşmeyi feshetmek istiyor

Avusturyalı yetkililer, enerji şirketi OMV'nin Gazprom ile olan uzun vadeli sözleşmesinin feshi de dahil olmak üzere Rus gazı ithalatını durdurmak istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2024 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2024 17:36
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya, 24 Şubat 2022'de Ukrayna topraklarının tamamına karşı işgal girişimi ve saldırılara başladı. İşgal girişimi sonucunda dünya ülkelerinden Rusya'ya sert yaptırım kararları gelmeye başladı. Bu kapsamda, Rusya'nın petrol ve doğal gaz ihracat gelirleri düşüş gösteriyor. 

Avusturya da alternatifini çeşitlendirerek Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. Avusturyalı yetkililer, enerji şirketi OMV'nin Gazprom ile olan uzun vadeli sözleşmesinin feshi de dahil olmak üzere Rus gazı ithalatını durdurmak için önlem almak gerektiğini vurguladı. 

AVUSTURYA ENERJİ BAKANI: OMV İLE UZUN VADELİ SÖZLEŞMELERDEN ÇIKMAYA HAZIRLANMALIYIZ  

Avusturya Enerji Bakanı Leonor Gewessler, Wifo Ekonomik Analiz Merkezi'ne, Rusya ile gaz ithalatı sözleşmesinin feshedilmesinin ekonomik sonuçları ve Rus gazına bağımlı kalmanın tehlikeleri hakkında yaza kadar bir çalışma hazırlaması talimatını verdi. Bakan,"OMV ile uzun vadeli sözleşmelerden çıkmaya hazırlanmalıyız" dedi.

Ayrıca Bakan Gewessler, Rusya Federasyonu'nun Avusturya'nın gaz ithalatındaki payının Aralık ayında  %98'e çıktığını belirtti. Rus gazına bağımlılığın azaltılmasına dikkat çeken Gevessler “Gaz ithalatımızın çeşitlendirilmesi çok yavaş ilerliyor" diyerek tepki gösterdi.  

OMV, GAZPROM’DAN GAZ ALMAYA DEVAM EDECEK

Avusturya devlet petrol şirketi OMV, 2040 yılına kadar sürecek sözleşme kapsamında Gazprom'dan gaz almaya devam edeceğini açıkça belirtti.

AB, DOĞAL GAZDA RUSYA'YA BAĞIMLILIĞI AZALTIYOR

24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişiminden önce Avrupa Birliği ülkelerinde yıllık 400 milyar metreküp doğal gaz tüketiliyordu. Bu doğal gazın büyük bir çoğunluğu ise Rusya'dan alınıyordu. Ancak, AB'nin 24 Şubat 2022 itibarıyla en büyük doğal gaz tedarikçisi konumunda olan Rusya'ya yaptırım uygulamasıyla bu durum tersine dönmeye başladı. AB ülkeleri, son dönemde doğal gazda Rusya'ya bağımlılığı düşürmeye ve tedarikçilerini çeşitlendirmeye çalışıyor.