Avrupalı liderden Ukrayna'ya "kısmi üyelik" önerisi

Eski Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Ukrayna'nın Avrupa Birliğine "kısmi üye" olması önerisinde bulundu. Ukrayna'nın hızlı bir şekilde AB üyesi olamayacağını belirten Juncker, kısmi üyelik formatıyla Ukrayna'nın Avrupa'ya entegrasyonunun sağlanabileceğini belirtti.v

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2024 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2024 18:20
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın Avrupa Birliğine üye olma talebi devam ederken, 2014-2019 yılları arasında Avrupa Komisyonu Başkanlığı yapmış olan Jean-Claude Juncker, Ukrayna için “kısmi üyelik” önerisinde bulundu. "Deutsche Presse-Agentur" haber ajansına konuşan Juncker, Ukrayna'nın AB'ye tam üye olabilmesi için çok daha fazla dönüşüm geçirmesi gerektiğini belirtti.

Kısmi üyelik, Ukrayna'nın AB'nin bazı iç süreçlerine ve toplantılarına katılacağı fakat oy hakkına sahip olamayacağı bir formatı kapsıyor. Juncker, bu formatın Ukrayna'nın Avrupa ile entegrasyon çalışmalarının tanınmasına da hız vereceğini kaydetti.

Juncker, "Ukrayna çok hızlı bir şekilde AB üyesi olamayacak. Ukrayna'da yolsuzluktan hukukun üstünlüğüne kadar hala çözülmemiş pek çok sorun var ve Ukrayna'nın üyeliğini ciddi bir şekilde konuşmadan önce bunların halledilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

HER ŞEYE RAĞMEN UKRAYNA, 5 YIL İÇİNDE AB ÜYESİ OLABİLİR

AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonunun hazırladığı 2024 Genişleme Paketi kapsamında Ukrayna’nın AB üyelik süreçlerine ilişkin bir rapor açıklandı. Raporda; Ukrayna’nın, 2022 Avrupa Komisyonu görüşünde belirlenen tüm önemli adımları tamamladığı belirtildi. 2024 Genişleme Paketi, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından, 30 Ekim'de Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında duyuruldu.

Ukrayna’nın üyeliğine dair açıklamada bulunan Oliver Varhelyi, Ukrayna'nın gerekli tüm reformları hayata geçirmesi koşuluyla gelecek 5 yıl içinde AB'ye üye olabileceğini söyledi. Ukrayna, Moldova ve Batı Balkan ülkeleri için reformların uygulanmasını hızlandırmaya yardımcı olacak ek araçların oluşturulduğunu belirten Varhelyi, “Bu araçlar ülkeye göre ‘Büyüme Planı’, ‘Ukrayna Planı’ vs. olarak adlandırılmaktadır. Ve bu planın yardımıyla Batı Balkanların, Moldova'nın ve Ukrayna'nın gerekli reformları tamamlamaları ve Avrupa Komisyonunun bir sonraki döneminin sonuna kadar AB üyesi olmaları hedefleniyor” dedi.