Avrupa ve ABD’de Meclis temsilcilikleri açılabilir

Refat Çubarov, Litvanya Parlamentosu Uluslararası İşler Komitesi Başkan Yardımcısı Zingeris’in Kırım Tatar Milli Meclis'i ile ilgili sorusunu yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2016 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2016 17:02
https://www.qha.com.tr/

Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11 Nisan tarihinde başlayan toplantısı kapsamında, “İşgal Edilen Kırım’da Toplu İnsan Hakları İhlalleri” konulu konferans düzenleniyor.

Yarımadada insan hakları ile ilgili problemli durum ele alındığı esnada, Litvanya Parlamentosu Uluslararası İşler Komitesi Başkan Yardımcısı Emanuelis Zingeris, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov’a, Brüksel’de KTMM temsilciliğinin açılışı ile ilgili soru sordu.

Buna cevaben Çubarov, “Brüksel’de en az bir temsilcimizin olması için elimizden geleni yapacağız” dedi. Personel meselesinin ve finansal konuların çözülmesi gerektiğinden söz eden Çubarov, “Bu konu, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin daha etkili faaliyet göstermesi açısından çok önemli. Bu yönde çalışıyoruz. Yeni siyasi sezondan itibaren orada en az bir temsilcimizin olacağını düşünüyorum. Biz ayrıca, gönüllülerin de katılmasını planlıyoruz” dedi.

DKTK Yönetim Kurulu’nun 12 Nisan Salı günü yapılacak toplantısında Washington’da KTMM temsilciliği açma meselesinin de ele alınacağını açıklayan Çubarov, “Şimdi biz, tüm dünyada halkımızın temsilcilerini birleştiren dünya Kırım Tatar diasporasının platformunda bulunuyoruz. Biz mutlaka bu konuları konuşacağız” diye belirtti.

Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Akmescit’te 9 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirilen ilk toplantısına 13 ülkeden 420 delege katılmıştı. Toplantıda Refat Çubarov Dünya Kırım Tatar Kongresi başkanlığına seçilmişti.

Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Türkiye’nin başkenti Ankara’da 1-2 Ağustos 2015 tarihinde düzenlenen 2. toplantısına 12 ülkeden 180 Kırım Tatar sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, hükümet çevrelerinin yetkili temsilcileri, medya temsilcileri katıldı. Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanlığına yine Refat Çubarov’un seçildiği toplantıda, Kırım Tatar özyönetim organlarına uluslararası alanda yardım göstermesi amacıyla “Dünya Kırım Tatar Kongresi” teşkilatının kurulmasına karar verildi. Bunun dışında toplantıda, Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun 21 temsilcisi ve Denetim Kurulu seçildi.

Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu bugüne kadar Romanya’da ve Kiev ile Herson bölgesinin Çongar kasabasında olmak üzere üç toplantı gerçekleştirdi. Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun Vilnius’ta 11 Nisan’da başlayan 4. toplantısı 13 Nisan’a kadar devam edecek.