Avrupa Parlamentosu "Kırım" kararını görüşecek

Avrupa Parlamentosu Ekim ayında, Kırım'da insan hakları ihlallerine ilişkin bir kararı görüşecek.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2017 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2017 18:23
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Parlamentosu (AP) Ekim ayında, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki insan hakları ihlallerine ilişkin kararı müzakere edecek ve oylayacak.

Karar tasarısının önümüzdeki hafta hazırlanması beklenirken, 5 Ekim’de Strasbourg’da yapılacak toplantı sırasında Avrupalı parlamenterler özellikle Rus işgali altındaki Kırım’da, işgalcilerin, hakkında 2 yıl 6 ay şartlı hapis cezası ve 3 yıl deneme süresi boyunca kamuya açık faaliyetlerde bulunma yasağı kararı aldığı gazeteci Nikolay Semena,  8 yıl hapse mahkum edilen Ahtem Çiygöz ve 2 yıl hapse mahkum edilen İlmi Ümerov konularına odaklanacaklar.

Süreçte yer alacak Avrupalı parlamenterlerin Azatlık Radyosu’na yaptığı açıklamaya göre, belgede muhtemelen Rusya, Kırım’ın işgaline açık şekilde karşı çıkan insanların haklarını ihlal etmekle suçlanacak. Ayrıca kararın, Rusya’ya, yasa dışı şekilde mahkum edilen Ukrayna vatandaşlarını serbest bırakması yönünde çağrıyı da içermesinin beklendiği belirtildi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki insan hakları durumu konusunda bir gelişmenin olmadığını, ayrıca Rusya’yla bu konuda diyalog kurmanın imkansız olduğunu ifade etti.

159780

Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 25 Eylül’de yayımladığı “Geçici Olarak İşgal Edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehrinde (Ukrayna) İnsan Hakları Durumu” isimli rapor yayınladı.

Raporda, Rusya tarafından işgal edilen yarımadada, keyfi gözaltına alınma ve  tutuklama, kaçırma, insanlık dışı muamele ve işkence gibi ciddi insan hakları ihlallerinin kaydedildiği ifade edildi.