Avrupa Konseyi'nden çatışmaya son verme çağrısı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland: "Yukarı Karabağ'daki çatışma bölgesinde düşmanlıkların artmasını endişe ve korkuyla izliyorum."

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2016 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2016 11:21
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, 12 Azerbaycan askerinin şehit olduğu işgal altındaki Dağlık Karabağ'daki çatışmaları endişeyle izlediğini açıkladı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, yaptığı açıklamada, Yukarı Karabağ'daki çatışma bölgesinde düşmanlıkların artmasını endişe ve korkuyla izlediğini belirterek, "Avrupa Konseyi, iki taraftan da daha fazla sivil insanın ölümüne yol açmadan ve şiddeti daha ileriye taşımadan, tamamen gereksiz bu kan dökme çabalarına son verilmesini talep ediyor.'' diye belirtti.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın Avrupa Konseyi üyesi olduğunu hatırlatan Thorbjorn Jagland, ''Tarafların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin güvencesinde olan yaşama hakkının korunmasını garanti etmelerini ve ateşkese saygı gösterip müzakereleri yeniden başlatmalarını istiyorum. Bu zorunlu bir insani konu.'' şeklinde açıklama yaptı.

Daha önce AGİT Minsk Grubu’nun ABD’li eşbaşkanı James Warlick, söz konusu krizden dolayı iki toplantının yapılacağını bildirerek, “Dağlık Karabağ’daki şiddetten dolayı AGİT eşbaşkanları önümüzdeki pazartesi Viyana'da buluşacak, Minsk grubu ise Salı günü toplanacak” diye belirtmişti.

Azerbaycan ordusunun, dün başlattığı taarruzda Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında bazı stratejik tepeleri ve yerleşim birimlerini geri aldığı bildirildi. Çatışmalarda 12 Azerbaycan askerinin şehit olduğunu bildiren Azerbaycan Savunma Bakanlığı, “Öldürülen ve yaralanan düşman askeri 100'den fazla” diye belirtti. Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında "Ateşkesin tekrar ihlali durumunda Ermenistan'a daha ağır darbelerin vurulacağı" ifade edildi.

Dağlık Karabağ’da çatışmalar 1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan gece başladı.