"Avrupa'da Ayrılıkçılık Rüzgarları" paneli düzenlendi.

14 Kasım tarihinde Başkent Üniversitesi'nde "Avrupa'da Ayrılıkçılık Rüzgarları: Katalonya ve İskoçya Örnekleri" adlı panel düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2017 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2017 10:02
https://www.qha.com.tr/

Dün 14 Kasım tarihinde Başkent Üniversitesi'nde "Avrupa'da Ayrılıkçılık Rüzgarları: Katalonya ve İskoçya Örnekleri" adlı panel düzenlendi.

Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından düzenlenen panele, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Özcan Öğüt ve Sezgin Mercan katıldı. İspanya'da yaşanan son durumları anlatan Öğüt "İspanya 17 özerk bölgeden oluşuyor. Katalunya olarak adlandırılan yer ise 7 şehirden oluşuyor. Katalunya bölgesi, İspanya'nın en zengin bölümü diyebiliriz. Verginin çoğunu bu bölüm veriyor. Bask bölgesi de, İspanya'nın en zengin yerlerinden bir tanesi. Katalunya bölgesi'nin yaklaşık 7.5 milyonluk bir nüfüsu var. 1978'li yıllarda Katalanlar yapılan anayasaya itiraz etmediler ve şimdi ki gibi bir bağımsız olma istekleri yoktu. Bu yapılan anayasaya sadece Bask bölgesinde yaşayanlar itiraz ettiler. Katalonların tek isteği Franco'dan kurtulmaktı. Katalanların bağımsızlık istemelerinin en büyük sebebi maddi durumları... Gelir düzeyi bizden düşük olan bölgeleri neden biz geçindirmek zorundayız gibi tartışmalar mevcut. Franco zamanında Fas'tan paralı askerler getirip Katalonlara ciddi zarar verdiler. O zamanlardan gelen bir problem diyebiliriz bu ayrılıkçı hareket için. Bu ayrılıkçı hareketlerin başlamasında bir diğer madde ise İspanya'da yapılan yatırımlar. Katalonlar, ülkede yapılan yatırımların hep diğer bölgelere yapılıp Katalunya bölgesine yapılmamasından şikayetçiler. Yapılan araştırmalara göre Katalunya bölgesinde yaşayanlara belli haklar verilince Katalanların bağımsızlık isteyen kısmında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Fakat bu son yaşanan olaylar Katalunya bölgesi için bir zarar oldu. Orada bulunan büyük ve küçük çaptaki şirketlerin bölgeyi terk ettiğini görüyoruz."diyerek sözlerini sonlandırdı.

Daha sonra İskoçya'da yaşanan durumları anlatmak için söz alan Sezgin Mercan, "İnsanları ayrışmaya etnisite, kültür ve dil etki eder. Avrupa'da irili ufaklu 30-35 tane ayrılıkçı hareket söz konusu. İskoçların en büyük sorunlarından bir tanesi temsil edilememe. Ayrıca birbirine paralel olarak ilerleyen bir İngiliz milliyetçiliği ve İskoç milliyetçiliğinden söz edebiliriz. Avrupa Birliği şimdilik bu konulara pek karışmıyor, sessiz kalıyor diyebiliriz. Bu sorunlar ülkelerin iç problemleri diyorlar. Küreselleşme süreci ve ulus-devlet olarak adlandırdığımız tartışma konuları da bu durumları etkileyen faktörlerden bir tanesi. İngiltere'nin devlet kademelerinde sadece İngilizler'in olması İskoçya'yı rahatsız eden durumlardan bir tanesi. İskoçların bir diğer düşüncesi de kendilerinin sanayisizleştirilerek ekonomik gücünün azaltılmak istenmesi. İskoçya'da yapılan bağımsızlık referandumunda bağımsızlık isteyenlerin oranı  %45 çıktı. İngiliz hükümetinin yaptığı vaatler ve İskoçlara daha çok hak tanınması evet oranını düşüren etkenlerden bazıları."diyerek sözlerini noktaladı.

Panelde daha sonra soru cevap kısmına geçildi ve arkasından panel sona erdi.