Arap Birliği-Çin ilişkileri derinleşiyor: Ortak düşünce kuruluşu açılacak

Arap Birliği, Doğu Türkistan'daki dini baskı ve İslâm karşıtı politikaları ile bilinen Çin ile olan ilişkilerinde yeni bir işbirliğine daha imza attı.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2024 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 12:03
https://www.qha.com.tr/

Doğu Türkistan'daki dini baskı ve İslam karşıtı politikaları ile bilinen Çin'e Arap dünyasının ilgisi her geçen gün artıyor. Bu kapsamda 16 Ocak 2023 tarihinde Mısır'ın  başkenti Kahire'de bulunan Çin Dışişleri Bakanı ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi Wang Yi, Arap Birliği ile yeni bir işbirliğine imza attı.

ORTAK GELECEĞE SAHİP BİR ÇİN-ARAP TOPLULUĞU İNŞASI

Wang Yi Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile bir araya geldi. Wang Yi görüşmede, Arap Birliğinin bölge ve dünya barışı ve istikrarının sağlanmasında Çin'in Arapları desteklediklerini vurguladı. Ayrıca ortak geleceğe sahip bir Çin-Arap topluluğu inşası hedeflediklerini belirtti. Görüşmenin ardından işbirliği anlaşması imzaladı.

ÇİN-ARAP DÜŞÜNCE KURULUŞU

Çin'in propagada haber ajansı olan Şinhua'da (Xinhua) yer alan bilgilere göre, Çin ile Arap Birliği arasında Kahire'de İşbirliği Anlaşması İmzaladı. Ayrıca ikili ilişkilerin güçlendirilmesi, birlik ve kalkınma konusunda birbirlerine karşılıklı desteklerin ele alındığı görüşmede imzalanan anlaşma gereği, Çin-Arap Düşünce Kuruluşu'nun kurulması kararlaştırıldı. 

"BİRBİRLERİNE SIKI BİR ŞEKİLDE DESTEK VERMEKTEDİRLER"

Daha öne Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning Çin'in Arap ülkeleri ile olan işbirliğinin derin olduğuna dikkat çekerek, "Çin ve Arap ülkeleri geleneksel bir dostluğa sahiptir. Birbirlerinin temel çıkarlarını ilgilendiren konularda birbirlerine sıkı bir şekilde destek vermektedirler. Çin, Arap ülkeleriyle birbirlerine sıkı destek vermeye, yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliğine girmeye ve her iki halka daha fazla fayda sağlamaya hazırdır. Ortak geleceğe sahip bir Çin-Arap toplumu inşa etme yolunda daha sağlam adımlar atmaya devam edeceğiz" demişti.