Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, Almanya'nın uzun menzilli Taurus füzelerini bir an önce Ukrayna'ya temin etmesi ve bunların Rusya topraklarındaki hedefleri vurmak için kullanılmasına izin vermesi gerektiğini ifade etti.
Alman medya servisi Funke'ye konuşan AP Başkanı Metsola, Ukrayna'nın bu füzelerin temini için sonsuza kadar bekleyemeyeceğini vurguladı. AP Başkanı konu hakkında şunları ifade etti:
"Bu aynı zamanda Avrupa Parlamentosunun da tutumudur. Bu gerekliliğe geniş bir destek var. Federal Meclis seçimlerinden sonra politikada buna uygun bir değişiklik olup olmayacağını göreceğiz."
Bu arada Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Ukrayna'ya Taurus füzeleri tedarik etmekten çekiniyor. Scholz, bunu Almanya'yı savaşa çekme tehdidi olarak görüyor. Öte yandan, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da bu seyir füzelerinin tedariğinin Ukrayna'daki durumu değiştirmeyeceğini öne sürmüştü.
ABD VE AVRUPA'DAN UKRAYNA'YA SEYİR FÜZESİ İZNİ
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın uzun menzilli ATACMS balistik füzelerinin Rusya'ya karşı kullanılması için Ukrayna'ya izin vermesi dünya çapında ses getirdi. Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) ardından Fransa ve Birleşik Krallık da aynı adımı atarak, Ukrayna'ya uzun menzilli füzelerin kullanılması için izin verdi. Fransız Le Figaro gazetesi, 17 Kasım 2024 tarihinde Ukrayna'nın SCALP/Storm Shadow füzelerini Rusya topraklarında kullanması için Fransa ve Birleşik Krallık'ın izin verdiğini iddia etti.
Almanya'nın tedarik etmesi beklenen Taurus seyir füzesi, 500 km'ye kadar menzildeki hedefleri yüksek hassasiyetle vurmak için tasarlandı. Almanya 2000'li yılların başında hava kuvvetleri için 600 adet Taurus füzesi sipariş etmişti.
Ancak Alman medyası, ordu envanterinde şu anda savaşa hazır yalnızca 150 Taurus seyir füzesi olduğunu öne sürüyor.