Almanya'dan Rusya'ya sert misilleme: Konsolosluklar kapatılıyor!

Alman hükumeti, Rusya'nın Alman diplomatları sınır dışı kararına cevaben ülkedeki dört Rus konsolosluğunu yıl sonunda kapatılması için Kremlin'e çağrı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2023 20:20
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2023 20:20
https://www.qha.com.tr/

Almanya, Rusya'nın Alman diplomatik misyon çalışanlarını sınır dışı etme girişimine yanıt olarak, ülkedeki 5 Rus Konsolosluğundan dördünün kapatılması için Kremlin'e çağrı yaptı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christopher Burger konuya ilgili bugün yaptığı açıklamada, "Yıl sonundan itibaren Rusya'nın yalnızca Berlin'deki Büyükelçilik dışındaki diğer 4 başkonsolosluk kapatılacak" ifadelerini kullandı.

Alınan kararla, Rusya'nın Almanya'daki Bonn, Frankfurt, Hamburg, Leipzig ve Münih'teki konsolosluklarından yalnızca birinin ve Büyükelçiliğinin faaliyet göstermesine izin verecek.

ALMANYA, RUSYA'DAKİ TEMSİLCİLİKLERİNİ DE KAPATIYOR

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rusya'daki Alman diplomatlarına yönelik kısıtlama çabalarına daha fazla yant verileceğini sözlerine ekledi. Ayrıca, Almanya'nın Rusya Federasyonu topraklarındaki diplomatik misyon temsilciliklerinde de azalmaya gidilecek. Alman hükumet yetkilisi Christopher Burger, Kaliningrad, Yekaterinburg ve Novosibirsk'daki başkonsoloslukların Kasım 2023'e kadar kapatılacağını açıkladı.

Ayrıca, Almanya Federal Hükumet Sözcüsü Steffen Hebestreit de konuya ilişkin açıklamasında, “Kararımız, Rusya'nın Almanya'daki varlığı için hem personel hem de yapı olarak iki taraf arasında bir denge sağlamak için geçerlidir. Bu nedenle Almanya'da faaliyet gösteren beş Rus başkonsolosluğundan dördünün faaliyet iznini iptal etmeye karar verdik. Rusya Dışişleri Bakanlığı bugün bu konuda bilgilendirildi ve Rusya'dan Federal Almanya Cumhuriyeti'ndeki dört başkonsolosluğun derhal kapatılmasını ve bunun en geç 31 Aralık 2023'e kadar tamamlamasını istedi" dedi.

RUSYA'YA ALMANYA'DAN MİSİLLEME

Moskova yönetimi, önceki gün Almanya'nın Rusya'daki büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan Alman diplomat sayısının en fazla 350 olmasını istemiş ve üst sınır getirme kararı almıştı. Bu adım Alman hükumeti tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock hafta sonu Berlin'de yaptığı açıklamada, "Bu adım Rusya'daki varlığımızın tüm alanlarında büyük bir kesintiye neden oldu. Bu tutum Rusya'nın tek taraflı, haksız ve anlaşılmaz bir kararıdır" ifadelerini kullanmıştı.