Almanya'dan Macaristan'a Ukrayna konusunda birlik olma çağrısı

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Macaristan ziyaretinde Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna konusunda ortak bir tutum sergilemesinin önemine vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 11:45
https://www.qha.com.tr/

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier,  19 Ağustos 2024 tarihinde Macaristan’ın Sopron kentini ziyaret etti. Macaristan Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok ile görüşen Steinmeier, Ukrayna'yı destekleme konusunda  AB'nin ortak bir tutum sergilemesinin önemini "NATO  ve AB'nin Ukrayna'ya destek konusunda birleştiğine dair  hiçbir şüpheye yer bırakmamalıyız."  ifadeleriyle vurguladı.

Steinmeier, Macaristan'ın AB dönem başkanlığını yürütürken üstlendiği önemli rolün AB içindeki birliği güçlendirmek ve ortak gelecekteki meseleler için yapıcı ortak çözümler geliştirmek olduğunu belirtti.

MACARİSTAN, UKRAYNA’YA YÖNELİK TUTUMU NEDENİYLE AB TOPLANTISINDAN ÇIKARILDI

AB, Budapeşte’de 28-30 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleşecek dışişleri ve savunma bakanları toplantısını Brüksel’de yapma kararı almıştı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 22 Temmuz 2024 tarihinde Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın AB desteği olmadan Moskova ve Pekin'i ziyaret etmesi ve hükumetinin AB politikasını "savaş yanlısı" olarak nitelemesini gerekçe göstermişti.

ORBAN’IN UKRAYNA ZİYARETİ ARDINDAN MOSKOVA’YA GİTMESİ AB’Yİ KIZDIRDI

Macaristan Başbakanı Victor Orban, 2 Temmuz 2024 tarihinde Ukrayna’ya temaslarda bulunmak üzere gitmişti. Orban, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski)  ile görüşmesinin ardından detay vermeden açıklama yapmıştı. Orban, Zelenskıy’e "ara verip, ateşkes ilan edip, ardından müzakerelere devam etmenin mümkün olup olmadığını" sorduğunu söylemişti. Zelenskıy ile bir araya gelen Orban'ın, ardından Moskova’ya 5 Temmuz 2024 tarihinde gidecek olması tepki konusu olmuştu. Söz konusu ziyaret, AB’yi rahatsız etmişti.