Baltık Denizi’ne kıyısı olan NATO üyesi devletler, 14 Ocak 2025 tarihinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de zirve düzenledi. NATO ülkelerinin liderlerinin bir araya geldiği zirvede, Baltık Denizi bölgesindeki kritik denizaltı kablolarını korumayı amaçlayan “Baltic Sentry” (Baltık Nöbeti) misyonu duyuruldu. Zirveye katılan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
“KAZALAR TESADÜF DEĞİL”
Scholz, son dönemde Baltık Denizi’nde gerçekleşen şüpheli kritik altyapı tahriplerini şahit olduklarını anımsatarak, her zaman tesadüfen gerçekleşmediği varsayılabilecek bu saldırılardan endişe duyulması gerektiğini belirtti.
Konuşmasının devamında Scholz, ülkelerin güvenliği açısından büyük önem taşıyan elektrik ve gaz tedariki ile veri ve bilgi alışverişini mümkün kılan bu kritik altyapıların, korunması için her şeyin yapılması gerektiğini vurguladı.
Scholz, bu amaçla Helsinki’de bir dizi anlaşma sağladıklarını ve bu konuyu Avrupa Birliği (AB) ve NATO’da görüşmeye devam etmeyi önerdiklerini belirterek, NATO’nun “Baltık Nöbeti” faaliyetine katılacaklarını duyurdu.
ALMANYA BU KONUDAKİ CİDDİYETİNİ KANITLIYOR
“Baltık Nöbeti” sayesinde denize kıyısı olan ülkelerin bölgedeki altyapıları birlikte izleme imkânına sahip olacağını belirten Scholz, zirvede Baltık Denizi'nde güvenliği tehlikeye atan gemilere yönelik nasıl davranılacağına ilişkin bir yasal incelemenin yapılması gerektiğini önerdiğini bildirdi.
Scholz ayrıca bu amaçla dışişleri bakanları düzeyinde bir çalışma grubu oluşturulacağını açıkladı.
Bu hususta teknolojik araçların geliştirilmesinin önemini de vurgu yapan Scholz, insansız hava araçlarıyla (İHA) gözetlemenin nasıl daha da geliştirilebileceği ve bu amaçla hangi İHA'ların geliştirilmesi gerektiğine ilişkin bir toplantı yapacaklarını duyurdu.
BALTIK NÖBETİ MİSYONUNUN SEBEBİ RUSYA
2024 yılının kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna'ya ATACMS füzelerini Rus topraklarında kullanmasına izin verdi. Bu kararın açıklanmasından kısa bir süre sonra ise Baltık Denizi'nde Finlandiya ile Almanya ve İsveç ile Litvanya arasında bağlantı kuran deniz altı telekomünikasyon kablolarında hasar meydana geldi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ile Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, konuyla ilgili yaptıkları ortak açıklama yaptı ve Avrupa’nın “kötü niyetli aktörler” tarafından yürütülen hibrit savaşın tehdidi altındadır dedi.
Aynı yılın aralık ayında ise, Baltık Denizi altındaki 4 telekomünikasyon kablosunun bağlantısında da kesinti yaşandığı duyuruldu. Bunun üzerine Finlandiya Sınır Güvenlik ekipleri, kesintinin yaşandığı sırada bölgeden, Rusya'nın "gölge filosuna" ait olduğu düşünülen gemilerinden birinin geçtiğini iddia etmişti.
Bununla birlikte 10 Ocak 2025 tarihinde Baltık Denizi'nde manevra yapamayan 99 bin ton petrol taşıyan 18 yaşındaki bir Rus tankerin, Almanya'nın Rügen Adası'nın kuzeyine doğru sürüklendiği bildirildi ve tankerin yaptırımları delmek için yük taşıyan Rus gölge filosunun bir parçası olduğu öne sürüldü.
Avrupalı yetkililer ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden savaşıyla potansiyel olarak bağlantılı olan son aksaklıkların arkasında sabotaj olabileceğini öne sürdüler. Ancak Kremlin hükûmeti iddiaları "saçma" olarak nitelendirerek reddetti.