Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santraline (NGS) enerji üretiminde kullanılacak "taze nükleer yakıt" Nisan 2023’te getirildi. Böylece tesis, "nükleer santral" statüsüne kavuşarak teknik anlamda açıldı.
Rusya Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) Akkuyu Nükleer Güç Santralinin inşaatını "Yap-İşlet-Devret" modeliyle değil "Yap-İşlet-Sahip Ol" sistemiyle üstleniyor. Rosatom’un internet sayfasında anlaşma kapsamında santral inşaatının 2025’e kadar devam edeceği aktarıldı.
Rus propaganda devlet televizyon kanalı "Rossiya 1", 1 Ekim 2023'te Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili bir haber hazırladı. Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva’nın Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamaları dikkat çekti.
Santrale dair açıklamalarda bulunan Anastasia Zoteeva, “Sovyet dönemi dâhil Rusya’nın nükleer enerji tarihinde ilk kez başka bir ülkede, ancak kendimiz için bir santral inşâ ediyoruz. Bu nükleer santral Rusya’ya ait. Bu başka ülkenin topraklarında inşa edilen bize ait santraldir.” ifadelerini kullandı.
Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva: Bu nükleer santral Rusya’ya aittirhttps://t.co/cQHhorXjv6 pic.twitter.com/rcB3YKUie9
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) October 3, 2023"YAP-İŞLET-SAHİP OL" MODELİ
"Yap-İşlet-Sahip Ol" modeli nükleer endüstrisinde ilk defa uygulanıyor. Buna göre Akkuyu NGS, inşası tamamlandığında Türkiye’ye transfer edilmeyecek ve Rosatom kontrolünde kalacak.
Projenin devreye alınmasıyla Türkiye, enerji karşılığında Rosatom'a 15 yıl boyunca kilovat saat başına 12.35 sent ödeyecek. Bazı analistler, bunun dünya ortalamasının 2-3 kat üzerinde olduğunu düşünüyor. Böylece, Rusya’nın yatırımını piyasaya satacağı elektrik üzerinden geri alması öngörülüyor.