Ahtem Çiygöz’ün mahkeme duruşması nasıl geçti?

Ahtem Çiygöz, “Çağdaş GULAG’da beni ölüm beklese bile prensiplerimden vazgeçmeyeceğim!” diye kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2016 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2016 12:51
https://www.qha.com.tr/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bugün, 20 Mayıs tarihinde sözde Kırım Yüksek Mahkemesi’nde, “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan ve bir yıldan fazla süredir yasadışı olarak tutuklu bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz için ceza belirlenmesi ve fiilen tutukluluk süresinin uzatılması ile ilgili duruşma yapıldı.

Mahkeme salonunda bulunan kişi, duruşmanın nasıl geçtiğini QHA’ya anlattı.

Mahkeme binasının önünde, artık gelenek haline gelen turnikeler konuldu, girişte polis görevlileri bekliyor. Binaya girmeden önce insanlar metal detektörden geçiyor. Koridorda küçük metal detektör ile tekrar kontrol yapılıyor. Belki koridordaki güvenlik görevlileri, binanın girişinde duran polislere güvenmiyor.

Bir yenilik söz konusu: davalılar ve davacılar, birbirine sırt dönmüş şekilde oturtturuldu. Belki saçma şeyleri söyleyecek davacılara daha konforlu olsun diye böyle bir yenilik uygulandı. Ancak çıkan ağız kavgasından sonra her şey belli oluyor.

Hakim, savcılık temsilcisi ve soruşturma komitesinin görevlisi mahkeme salonunda hazır bulunuyor.

Ahtem Çiygöz getirildi. Duruşma devam ediyor.

Sorgu yargıcı, Çiygöz’ün tutukluluk süresini iki aya uzatma talebinde bulundu. Ahtem Çiygöz’ün dava belgelerini inceleme zamanı olmadığını iddia eden sorgu yargıcı, Çiygöz’ün tutukevinden çıkması durumunda polislerden kaçabileceğini ve şahitlere baskı uygulayabileceğini ileri sürdü. Suçsuzluk karinesini göz ardı eden sorgu yargıcı, Çiygöz’ün ağır suç işlediğini ve tutukevindeyken Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ile görüşmeye devam ettiğini iddia etti.

Ahtem Çiygöz’ün avukatı Aleksadr Lesovoy, sorgu yargıcından, Çiygöz’ün tutukevindeyken Kırımoğlu ve Çubarov ile görüşmeye devam ettiğine dair kanıtları istedi. Net cevap veremeyen sorgu yargıcı, Çiygöz’ün Kırımoğlu ve Çubarov ile daha önce görüştüğünü ve bu kanıtların dava belgelerinde yer aldığını ileri sürdü.

Çiygöz’ün kaçabileceğine dair tahminleri değil sağlam delilleri isteyen Lesovoy’ya cevaben sorgu yargıcı, sanıkların kaçabileceğini söyleyip Çiygöz ile ilgili delilleri veremedi.

Çiygöz’ün tutukevinden çıkması durumunda davayı ve şahitleri nasıl etkileyebileceği sorusu ise cevapsız kalıyor.

 Davacılar, tutuklamadan önce Çiygöz’ün suç faaliyetinde bulunduğunu iddia etti. Buna cevaben Ahtem Çiygöz’ün eşi Elmira Ablâlimova, Çiygöz’ün siyaset ile uğraştığını ve siyasetin, suç kabul edilmesi durumunda belediye ve hükümetin tüm üyelerin tutuklanması gerektiğini kaydetti.

Çiygöz, onun kimlik ve dokümanların nerede olduğunu ve kimliksiz Kırım’dan Ukrayna’ya geçmenin mümkün olup olmadığını sordu. Sorgu yargıcı ise, böyle bir şeyin mümkün olduğunu söyledi. Böylece sorgu yargıcının ifadelerine göre, Rusya polisi, Federal Güvenlik Servisi (FSB) ve Sınır Muhafızları çok kötü çalışıyor.

Ahtem Çiygöz, kendi suçsuzluğunu kanıtlamak için tüm duruşmalara ve soruşturmalara katılmak istediğini belirtti. Kendisini tutuklamak için hiçbir yasal dayanağın olmadığını kaydeden Çiygöz, bahsi geçen davada siyasi siparişin söz konusu olduğunu belirtti. Ahtem Çiygöz, “Çağdaş GULAG’da beni ölüm beklese bile prensiplerimden vazgeçmeyeceğim!” diye kaydetti.

Verilen aradan sonra hakim O.V.Plastinina, Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresinin 22 Temmuz 2016 tarihine kadar uzatılmasına dair mahkeme kararını okudu.

“26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan ve bir yıldan fazla süredir yasadışı olarak tutuklu bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz için ceza belirlenmesi ve fiilen tutukluluk süresinin uzatılması ile ilgili duruşma, Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi’nde 19 Mayıs tarihinde başlamıştı. Ahtem Çiygöz'ün duruşma salonunda bulunmaması nedeniyle avukat Çiygöz'ün mahkeme getirilmesini talep etti, böylece duruşma 20 Mayıs tarihine ertelendi.   Kırım’ın Rus yönetimi tarafından “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Mustafa Degermenci ve Ali Asanov tutuklu bulunurken, Eskender Kantemirov, Arsen Yunusov ve Eskender Emirvaliyev teminat ile serbest bırakılmıştı.   Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde miting organize etmek suçuyla 29 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan diğer Kırım Tatarları da “toplu eyleme katılmakla” suçlanıyor.   “26 Şubat davası” 28 Aralık 2015 tarihinde yapılan mahkemede incelenmeye başladı. Son olarak 30 Nisan tarihinde yapılan duruşma sırasında sözde mahkeme, Ahtem Çiygöz’ün tutukluk süresini 22 Mayıs’a kadar, Ali Asanov’un 8 Ağustos’a kadar ve Mustafa Degermenci’nin de 31 Temmuz’a kadar uzatmaya karar verdi.   Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, “26 Şubat” davası kapsamında yargılanan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ve Ali Asanov’un tutukluluk süresinin uzatılmasına ilişkin itiraz dilekçelerini reddetti.   26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını istemişti.