Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi, “Ukrayna toprak bütünlüğü ve egemenliğinin yeniden sağlanması” kararını onayladı.
Minsk’te dün 7 Temmuz’da AGİT Parlamenter Asamblesi (AGİT PA) 26. Genel Kurulu toplantısı sırasında, Ukrayna toprak bütünlüğü ve egemenliğinin yeniden sağlanması çağrısında bulunan kararı onayladı. Rusya oylama sırasında “hayır” oyu kullandı.
Karara göre AGİT PA, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) şehri de dahil olmak üzere uluslararası tanınmış sınırları içinde Ukrayna egemenliğini, bağımsızlığını, birlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini beyan ediyor.
Kararda, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinin işgali ve Rusya’nın Donbas’ta Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü hibrid saldırganlık kınanıyor.
Bunun dışında AGİT PA aldığı kararda, Rusya’yı Ukrayna hükümetinin kontrol etmediği topraklara asker, para ve silah göndererek terörist faaliyetleri desteklemesine binaen Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Ukrayna topraklarına yönelik terörist faaliyetler yürüten yasa dışı silahlı gruplara her türlü destek vermeyi sonlandırma çağrısında da bulunuyor.
Kararda, Rusya’dan kendi silahlı gruplarını, askeri teçhizatını ve paralı askerlerini AGİT gözetimi altında Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinden çekmesi ve yasa dışı silahlı gruplarının silahlarının teslim etmesini sağlaması talep edildi.
157119
İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında sözde referandum düzenlendiğinde Rusya Ordusu ve askeri araçları Ukrayna’nın doğu sınırlarında toplandı, ayrıca hava kuvvetleri alarm durumuna geçirildi.
18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzalamışlardı.
Daha sonra, 2014 yazında Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaları başlatmıştı. Rusya, Donbas'taki ayrılıkçı teröristleri ideolojik ve mali olarak destekliyor, ayrıca askeri teçhizat ile asker göndererek onlara yardım ediyor.
BM verilerine göre Donbas’ta çatışma başladığından beri 10 binden fazla insan hayatını kaybetti.